25 april 2018 In de media

Onbedoeld uitgegroeid tot clubicoon

Clubtrouw is in het profvoetbal uitzonderlijk. De Georgiër Guram Kashia staat bij Vitesse op het recordaantal van 243 wedstrijden in de eredivisie. Dat is clubliefde gemixt met een portie toeval.
De ogen glinsteren. Van trots, emotie en blijdschap. Guram Kashia hoort de toespraak van technisch directeur Marc van Hintum, in de kleedkamer van AZ, aan. Het zijn warme woorden. Hij voelt waardering. Hij lacht. De groep applaudisseert voor hem.

Een Georgiër, 30 jaar en altijd voorzien van rake teksten, is de langst dienende speler van Vitesse in de eredivisie. In Alkmaar heeft hij vorige week woensdag Theo Janssen ingehaald. Ook al een icoon in Arnhem. Kashia staat nu op 243 wedstrijden. En hij is nog niet klaar.

Dat is opmerkelijk. Clubtrouw is een schaars goed in de jachtige wereld van het profvoetbal. Geld maken, transfers scoren, steeds weer het plafond hoger leggen – dat is het credo in het profmetier. Kashia is alweer aan zijn achtste seizoen bezig bij Vitesse. Kom er maar mee aan in de eredivisie. Dat is alleen weggelegd voor jongens die doorstromen vanuit de eigen opleiding. Types als Davy Klaassen, Sander Boschker of Ger Senden.

,,Ik ben helemaal op mijn plaats bij Vitesse", verklaart Kashia zijn recordreeks. ,,Ik kwam binnen als bleue, naïeve Georgiër. Ik heb hier Engels en Nederlands geleerd, me op sportief vlak ontwikkeld. En uiteindelijk ben ik seizoen in, seizoen uit doorgegaan. Dat is geen toeval. Dat is karakter. Ik ben een simpele verdediger. Ik ken mijn kracht en mijn zwaktes. En ik ben ook een vechter. Ik heb me altijd dubbel en dwars ingezet voor de club."

Een buitenlander die één club in de eredivisie trouw blijft, is uitzonderlijk. Kashia moet op dat vlak alleen Jan Heintze voor laten gaan. De Deen overlegt in één periode PSV 264 wedstrijden.

,,Nationaliteit maakt in deze niets uit", vertelt de Georgiër. ,,Ik ben vergroeid met Vitesse. Het ís mijn club. Ik voel de warmte van de fans. Ik baal van verlies. Ik ben echt thuis in Arnhem."

Hij is ook een kameleon. Kashia heeft de trainers zien komen en zien gaan. Er zijn allerlei systemen over hem uitgestort. Elke keer heeft hij zich aangepast. ,,Ik heb me op tactisch gebied altijd gevoegd naar de wensen van de trainer. Ik heb heus wel een eigen mening, maar de manager bepaalt. Uiteindelijk kom ik zo aan een lange reeks. Al heb ik zeker ook moeilijke momenten gehad."

Onder Peter Bosz belandt Kashia, dan al razend populair bij de aanhang, zomaar op de bank. ,,Dat was een zware periode", zegt hij. ,,Maar ook die heb ik overleefd. Dan is het niet zeuren, maar poetsen. Gewoon je werk doen. Het klinkt simpel, maar daar gaat het om. Niet achterom kijken en zwelgen in zelfmedelijden, maar hard werken."

Zelfs dan ligt een fikse portie toeval ten grondslag aan de recordreeks. Kashia is geen uitzonderlijke topsporter. Ook hij heeft dromen. Ook hij heeft altijd naar de horizon gekeken. Maar zijn toptransfer is er nooit gekomen.

Engeland of Duitsland? Meer dan vage interesse heeft hij nooit begroet. Er is elders wel geflirt. In de winter van 2016 nog, op weg naar het nieuwe jaar, is er een rituele dans met Betis Sevilla. Maar de partijen bereiken nooit de onderhandelingstafel. ,,Als ik dan vertrek, moet zich een verbetering aandienen."

En dat is niet alleen financieel. Kashia koestert Vitesse en de stad Arnhem. ,,Ik heb in 2015 uit clubliefde uiteindelijk ook fors aan salaris ingeleverd", vertelt hij. ,,Ik ging er bij Vitesse met mijn nieuwe contract meer dan 20 procent op achteruit. Dat is veel geld, hè. Natuurlijk is het bij zo'n aanbod wikken en wegen. De club wilde niet van mij af. Het was helemaal geen motie van wantrouwen. Het was bittere noodzaak voor Vitesse om de kosten omlaag te brengen."

,,Ik had toen kunnen zeggen: 'Ik ga weg.' Er was concreet interesse uit België. Maar uiteindelijk lag er bij Vitesse voor mij het beste bod. Ik heb gekeken naar de omstandigheden waarin ik zat. Naar de faciliteiten. Het verhaal van Vitesse. Dat was beter dan ik elders kon vinden."

Kashia staat nu nog tot juli 2020 onder contract. Hij heeft intussen kennis gemaakt met de nieuwe trainer Leonid Sloetski. Op basis van de plannen van de Rus is er vertrouwen in Vitesse. De Georgiër heeft alleen een 'stille transferwens'. Komt er een klapper, dan wil hij dat wel overwegen.

,,Een carrière is ergens eindig", zegt Kashia. ,,Ik weet niet hoeveel jaar ik nog heb. Ik heb altijd enorm op mijn lichaam gelet. Goed en gezond eten, fysiek fit blijven en goed rusten zijn voor mij basisbegrippen als topsporter. Ik wil alles uit het voetbal halen. Dat doe ik nu bij Vitesse."

,,Maar: om de drie jaar een transfer is dus niet slecht. Dat zorgt voor frisheid. Ik ben alleen niet verveeld geraakt bij Vitesse. We hebben ook een geweldige prijs gewonnen (KNVB-beker in 2017, LL). Ik ben er goed in het ene seizoen af te sluiten, om dan weer met volledige focus het volgende seizoen in te gaan. Daardoor blijf ik scherp en gretig. Maar, heus, de markt is altijd in beeld. Daar kan geen enkele prof blind voor zijn. Ik ook niet."

Voor nu heeft de Georgiër het record bij Vitesse. ,,En dat worden nog een paar wedstrijden meer. Kijk, de voetbalbusiness bestaat uit tijdelijke contracten en transfers. Bij een briljant bod moet ik gaan. Maar, zoals het er nu voorstaat, zit ik ook volgend jaar gewoon bij Vitesse. Ik heb het goed bij deze club."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: