6 juni 2018 In de media

Onderhandelingen veranderagenda Eredivisie mislukt

De plannen om de Eredivisie ingrijpend te veranderen zijn op de klippen gelopen. Dat bleek woensdag tijdens de algemene vergadering van de KNVB, waar de Eredivisie CV met lege handen stond.
Zeven maanden hebben de achttien clubs vergaderd over een serie aanpassingen om de nationale voetbalcompetitie weer hogerop te brengen op de Europese ranglijst. Op de zogenoemde 'veranderagenda' stonden hete hangijzers als kunstgras, de verdeling van tv-gelden, een kleinere Eredivisie met kampioenspoule en het beschermen van de jeugdopleidingen.

De gesprekken over de veranderagenda begonnen in november. Destijds was een commissie die was opgericht om kunstgras uit te bannen, gestrand. Hans Nijland van FC Groningen noemde die werkgroep al snel de Commissie Trekken Aan Een Dood Paard. Het idee ontstond toen om kunstgras onder te brengen in een groter pakket maatregelen. De directeuren Edwin van der Sar (Ajax), Hans Nijland (FC Groningen), Adriaan Visser (PEC Zwolle) en Jacco Swart (Eredivisie CV) gingen de stuurgroep vormen die een deal over de eindstreep moest trekken.

Er werd een bezoek gebracht aan onder meer België om daar te informeren naar hun competitieopzet en vorige maand presenteerde de stuurgroep aan de clubs een plan. Daarin stonden centraal een competitie van zestien clubs, play-offs om het kampioenschap, een zwaardere degradatieregeling, een einde aan kunstgras in 2021, herverdeling van tv-geld, een hogere vergoeding voor jeugdtransfers en een internationale beloftencompetitie. Maar al snel bleek dat dit voorstel het niet ging halen. Bij clubs bleek er weinig vermogen om verder te kijken dan het eigen belang en daarnaast maakte de vereiste stemverhouding (een vijf zesde meerderheid) een akkoord vrijwel onmogelijk. Eerder deze week bleek tijdens een heisessie op de Veluwe dat er volgend seizoen, mogelijk met inzet van een extern bureau, helemaal opnieuw moet worden begonnen. Woensdag werd dan ook geen gerestylede Eredivisie in stemming gebracht in de KNVB-vergadering.

Alleen op het onderwerp beloftenelftallen werd een klein succesje geboekt. De clubs zijn het erover eens dat bij de Jong-ploegen in de voetbalpiramide alleen nog spelers jonger dan 23 jaar mogen meedoen. Donderdag moet dit nog door de bondsvergadering (waaraan ook de amateurtak deelneemt) worden geloodst.

De nieuwe mislukking kan worden beschouwd als een nederlaag voor de Eredivisie CV, die vorig seizoen ook al een weinig daadkrachtige organisatie bleek. Destijds werd een jaar lang vergaderd over een nieuwe competitieopzet. Die kwam er niet. Per saldo hebben de clubs nu al twee seizoenen vergaderd zonder resultaat.

VI / foto’s SV

Hoofdsponsor: