23 november 2011 In de media

Onderzoek Uitsupporters Centraal

In opdracht van de Rijksoverheid doet het Auditteam voetbal en veiligheid onderzoek naar de lokale aanpak van voetbalgeweld. Daarnaast worden ook grootschalige incidenten, op verzoek, onderzocht.

Een kleine 3000 fans die geregeld een uitwedstrijd van hun club bezoeken, vulden een vragenlijst in. Ook maakten 12 trouwe uitfans een rapportage van hun ervaringen. Verder reisden de onderzoekers enkele keren mee; ze bezochten onder meer Vitesse-NEC.

De supporters zijn redelijk tevreden over de kaartverkoop en zijn zeer te spreken over vrij vervoer. De autocombi kan rekenen op een zes min. De fans oordelen zeer negatief over de trein- en de buscombi. Ze hebben er begrip voor dat er "beperkende maatregelen" nodig zijn, maar ze vinden dat daar wel heel vaak sprake van is. Volgens de supporters zijn er nauwelijks incidenten rond voetbalwedstrijden.

De uitsupporters bij voetbalwedstrijden vinden dat ze te vaak met beperkende maatregelen de dupe worden van het wangedrag van een kleine groep relschoppers. Ze pleiten voor een gerichte aanpak van deze personen. Dat blijkt uit het onderzoek ’Uitsupporters Centraal’ van het Auditteam Voetbal en Veiligheid dat dinsdag is gepresenteerd.

De fans vinden dat goed gedrag veel meer zou moeten worden beloond. Dat zou kunnen met de invoering van een bonus-malussysteem. Ordeverstoorders zouden daarmee kunnen worden uitgesloten. Het verdient volgens het onderzoek aanbeveling om meer te investeren in opsporing, vervolging en uitsluiting van de relschoppers, zodat de welwillende supporters zonder beperkende maatregelen de wedstrijden kunnen blijven bezoeken.

De supporters van de bezoekende clubs hechten daarnaast vooral veel waarde aan schone toiletten, koud bier en warme koffie en goed zicht in het uitvak. Deze zaken kunnen in veel stadions sterk worden verbeterd. Bij de licentieverstrekking door de KNVB zouden er strengere eisen gesteld kunnen worden aan de ’basisvoorwaarden’ voor de uitfans.

De ontvangst bij Heracles, SC Heerenveen, De Graafschap, Sparta en FC Volendam scoort hoog onder supporters. De supporters gaan, alle aspecten overziend, in de eredivisie het liefst naar Feyenoord, SC Heerenveen en De Graafschap. In de eerste divisie bestaat de top drie uit Sparta, Go Ahead Eagles en Fortuna Sittard

Download het rapport HIER (PDF) 


Auditteam voetbal en veiligheid

In opdracht van de Rijksoverheid doet het Auditteam voetbal en veiligheid onderzoek naar de lokale aanpak van voetbalgeweld. Daarnaast worden ook grootschalige incidenten, op verzoek, onderzocht.

Het auditteam geeft de komende 2 jaar op basis van onderzoek (audits) concreet advies en aanbevelingen over de aanpak van voetbalgeweld door clubs, gemeente, politie en het Openbaar Ministerie. Dat doet het team bij alle gemeenten waar betaald voetbal wordt gespeeld.

Lokale aanpak voetbalgeweld

Samen met de 4 betrokken partijen maakt het auditteam een (tussen)balans op van de lokale aanpak van voetbalgeweld. Ook brengt het team in kaart hoe de veiligheidsorganisatie en de inrichting en omgeving van het stadion zijn afgestemd op de supporters en op het risiconiveau van de wedstrijden. De uitkomsten van de audits worden door de Regiegroep Voetbalvandalisme gebruikt om landelijk beleid te maken. Als blijkt dat bepaalde problematiek op verschillende plaatsen voorkomt, dan wordt gekeken of de partijen hier landelijk mee aan de slag gaan. Een voorbeeld is de aanpak van uitsupporters.

Incidenten rond voetbalwedstrijden

Het auditteam blijft ook incidenten rond voetbalwedstrijden onderzoeken. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door onderzoekers van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT, het onderzoeksbureau Bureau Beke en ervaringsdeskundigen. Deze ervaringsdeskundigen zijn mensen die vanuit hun achtergrond bij bijvoorbeeld politie en openbaar vervoer ervaring hebben op voetbalgebied.

Auditteam voetbal en veiligheid

Hoofdsponsor: