1 juni 2015 In de media

Ongeplaatste Europese status Vitesse

Met de winst in de play-offs van Vitesse is ook de laatste Nederlandse deelnemer aan Europees voetbal bekend.
Omdat de andere competities eveneens zijn afgelopen, kan al iets worden gezegd over de loting die de Nederlandse clubs gaan krijgen.

In de Europa League moet FC Groningen vrezen voor een zeer zware tegenstand. De bekerwinnaar gaat bij de loting voor de groepsfase pot 4 in. Een poule met bijvoorbeeld Borussia Dortmund, Liverpool en Fenerbahçe behoort daardoor tot de mogelijkheden.

Vitesse is in de derde voorronde ongeplaatst, waardoor het ook clubs als Borussia Dortmund, Athletic Bilbao, Dinamo Moskou en Southampton kan treffen. De overige te loten clubs zijn o.a. Victoria Belenenses, AS Saint Etienne, Slovan Liberec, Vorskla Poltava, Girondins de Bordeaux, FK Krasnodar, Zorja Loehansk, Standard Luik, Istanbul Buyuksehir, Asteras Tripoli, FC Zürich, Rheindorf Altach, Jablonec, Targu Mures, Hapoel Ironin Kiryat Shmona en AEK Larnaca. De komende weken zal de lijst nog completer worden.

AZ heeft in de vierde voorronde wel een geplaatste status. Een relatief eenvoudige loting om de groepsfase te bereiken is daardoor een optie.

Voor Ajax kwam er afgelopen weekend zeer goed nieuws uit Italië. Omdat SS Lazio van Napoli won, hebben de Amsterdammers een geplaatste status bij de loting voor de voorrondes van de Champions League. Dat geldt zowel voor de derde als de vierde voorronde.

Ajax ontloopt daardoor de sterkste clubs. In de derde voorronde is SC Young Boys (Zwi), Sparta Praag (Tsj), Fenerbahçe (Tur), Panathinaikos (Gri) of Rapid Wien (Oos) de tegenstander en bij winst hoeft de ploeg van Frank de Boer niet te vrezen voor een loting tegen Manchester United, Bayer Leverkusen, Valencia en Shakhtar Donetsk. Sporting Portugal, CSKA Moskou, SS Lazio, Club Brugge, Fenerbahçe en AS Monaco zijn wel mogelijke tegenstanders.

De overige Nederlandse ploegen hebben inmiddels ook meer duidelijkheid. PSV is als kampioen verzekerd van een plek in pot 1, waardoor men bijvoorbeeld Barcelona, Chelsea, Bayern München, Juventus en Paris Saint-Germain ontloopt. Real Madrid, Manchester City, Manchester United (pot 2), Sevilla, Shakhtar Donetsk, Galatasaray (pot 3), AS Roma en VfL Wolfsburg (pot 4) zijn wel mogelijke opponenten.
 

Voetbalprimeur / Bew. SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: