2 augustus 2012 In de media

Onnodige nederlaag Vitesse bij Anzhi

Vitesse heeft zichzelf op bezoek bij Anzhi Makhachkala tekort gedaan. De Arnhemmers waren vooral in de eerste helft beter, maar lieten de Russen ontsnappen: 2-0.
Bij het Anzhi van trainer Guus Hiddink stonden sterren als Mbark Boussoufa, Christopher Samba en Samuel Eto’o in de basis. Vitesse deed in de eerste helft echter weinig onder voor de steenrijke Russen, die het vooral lastig hadden met de beresterke Wilfried Bony. Het eerste wapenfeit van de Arnhemmers kwam van de voet van Davy Pröpper, die het doel met een harde volley op enkele meters na miste. Anzhi zette daar weinig tegenover en zag twee spelers, Joao Carlos en Odil Akhmedov, al binnen twintig minuten uitvallen met blessures.

Toch Anzhi

Tien minuten voor rust was Vitesse dichtbij de openingstreffer, nadat verdediger Frank van der Struijk uit een hoekschop de lat kopte. Ook Marco van Ginkel was op slag van rust nog gevaarlijk, maar in de eerste helft zou er niet gescoord worden. Na rust kwam daar verandering in. Na iets meer dan een uur verspeelde Patrick van Aanholt de bal knulig, waarna Oleg Shatov vanaf de rand van de zestien Piet Velthuizen kansloos liet: 1-0. Anzhi leek vertrouwen te hebben geput uit die treffer en Vitesse kwam er even niet meer uit.

Een kwartier voor tijd zorgde notabene de oud-Feyenoorder Fedor Smolov voor de genadeklap. De middenvelder speelde Velthuizen goed uit en schoot vanuit een moeilijke hoek overtuigend binnen: 2-0. Vitesse ging daarna nog op zoek naar een belangrijk uitdoelpunt en kreeg via Bony nog een levensgrote mogelijkheid. De spits kon na een passje van Van Ginkel vrij door, maar vond de doelman op zijn weg. In de slotminuut hadden de bezoekers nog geluk dat Eto’o vrij voor Velthuize net naast mikte.

Aan de bak

Uiteindelijk bleef het bij 2-0. Vitesse zal zodoende komende week in de Gelredome flink aan de bak moeten om uitschakeling te voorkomen. Op donderdag 9 augustus volgt de return in Arnhem. De ploeg van Rutten kan dan in ieder geval weer beschikken over Tomas Kalas, die vanavond afwezig was wegens een schorsing.