6 november 2011 In de media

Onnodige nederlaag Vitesse bij NAC

Vitesse heeft zaterdagavond de tol betaald voor een lichtzinnige eerste helft. De ploeg van trainer John van den Brom verloor bij NAC door een benutte strafschop van Donny Gorter: 1-0.

Schlemiel bij Vitesse was Marcus Pedersen. De spits die in plaats van Wilfried Bony mocht starten, miste de grootste kans van de eerste helft en veroorzaakte even later knullig een strafschop, waaruit de enige goal van de avond viel.

Vitesse stopte het eerste uur veel te weinig energie in de wedstrijd. Een kwaal die de ploeg vaker heeft, maar nog weinig schade bracht. Dat gebeurde in Breda wel. Mogelijk speelde de onrustige warming-up daarbij een rol. Wilfried Bony kon niet starten (onwillige spier in zijn been) en werd vervangen door Marcus Pedersen. Ook Frank van der Struijk (lies) haakte af. Hij werd op het veld nog ‘gekraakt’ door verzorger Geert Verwaayen, maar dat mocht niet baten.

Michihiro Yasuda moest als rechtsback beginnen. Doelman Piet Velthuizen, die vorige week bij De Graafschap de warming-up niet ‘overleefde’, bleef nu wel op de been. Dat deed hij ook in de vijftiende minuut van de wedstrijd, maar met een beetje geluk. Robbert Schilder van NAC nam een vrije trap en de bal ging ver buiten bereik van de doelman tegen de onderkant van de lat.

De opening van Vitesse was helemaal niet goed. De ploeg had moeite om de aanvallers te bereiken. Halverwege de eerste helft gooide John van den Brom de tactiek om. Hij liet Pedersen en Chanturia samen in de spits spelen. Het spel werd er niet beter door, wel kreeg Pedersen de grootste kans van de wedstrijd.

Na een misser in de Bredase defensie mocht de Noor alleen op doelman Jelle ten Rouwelaar af. Pedersen treuzelde als een beginneling en werd van de bal gelopen. Nog knulliger was zijn – weliswaar lichte – overtreding op Anthony Lurling op slag van rust. Arbiter Vink gaf er een strafschop voor, Donny Gorter benutte die feilloos: 1-0.

Bony bleek tijdens de eerste helft voldoende opgelapt om na rust te kunnen starten. Van den Brom aarzelde niet. Hij slachtofferde Giorgi Chanturia en gokte op het Bony-effect. Mogelijk in combinatie met de ‘revanche-lust’ van Pedersen.

Een kwartier later opende Vitesse de jacht op de gelijkmaker. Die had er in de 66e minuut al in moeten liggen. Yasuda leverde Bony een perfecte voorzet, maar de Ivoriaan raakte de bal zo slecht dat Ten Rouwelaar hem zo op kon vangen. Met Davy Pröpper voor de zwakke Marco van Ginkel gooide van den Brom nog maar een troef in de strijd. In de 79e minuut gaf Yasuda opnieuw een prima voorzet. Pedersen raakte de bal wel goed, maar Ten Rouwelaar redde, Hofs miste de rebound en Bony kreeg de bal tegen het hoofd, maar niet in het doel.

Dat lukte in de slotfase ook niet meer, zodat Vitesse na negentig minuten de tol betaalde voor de zwakke eerste helft.: 0-1.

NAC Vitesse 1-0 (1-0). 45. Gorter 1-0 (strafschop).

Gele kaarten: Pedersen (Vitesse), Janse (NAC).

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Yasuda, Kashia, Kalas, Büttner (85. Aborah); Van Ginkel (67. Pröpper), Annan, Van der Heijden; Chanturia (46. Bony), Pedersen, Hofs.