11 december 2011 In de media

Onterecht rood Hofs smoort jacht Vitesse

Vitesse heeft zondag in de laatste thuiswedstrijd van 2011 met 0-0 gelijk gespeeld tegen FC Groningen. Een onterechte rode kaart voor Nicky Hofs smoorde het slotoffensief van Vitesse in GelreDome.

De Arnhemse ploeg miste zo de kans om FC Groningen, dat armoedig speelde, op grote afstand te zetten in de strijd om Europees voetbal.

Invaller Nicky Hofs kreeg binnen veertien minuten twee keer geel. De eerste van de Belgische arbiter Dierick was terecht, de tweede een mispeer van jewelste. Hofs was eerder bij de bal en speelde die gewoon, zijn Groningse tegenstander kermde het uit nadat hij met zijn voet tegen de zool van Hofs’ schoen knalde.

Hofs kreeg rood, Vitesse kwam zo het laatste kwartier met tien man te staan en kon het slotoffensief niet meer door drukken. Hofs zelf was in zijn korte invalbeurt nog dicht bij de 1-0, hij schoot rakelings naast op aangeven van Ibarra.

Vitesse begon het duel in dezelfde opstelling als in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen RKC. En ook met dezelfde instelling; heersen in eigen huis. Dat leek ook wel te mogen van FC Groningen, dat dit seizoen op vreemde bodem alleen De Graafschap versloeg.

Zonder veel creativiteit (Hofs en Pröpper op de bank, Chanturia geblesseerd), probeerde Vitesse met zorgvuldig zoeken, gaten in de Groningse defensie te vinden. Die werden wel gevonden, maar uitgespeelde kansen waren er voor rust niet. Wel schoot Ibarra na een goede actie in de derde minuut al over de kruising. Een minuut later stuitte Qazaishvili – vrijgespeeld door de sterke Stanley Aborah – op de Groningse doelman Luciano da Silva.

Aborah was met aanvoerder Guram Kashia de beste speler van Vitesse in de eerste helft. Ploeggenoot Alexander Büttner had het zwaar met Tadic en zichzelf.

Een kopbal van Wilfried Bony op aangeven van Büttner en een schietkans voor Jan-Arie van der Heijden boden Vitesse nog mogelijkheden. Het povere weerwerk van Groningen leverde de bezoekers tussen de 30ste en de 34ste minuut vier mogelijkheden kansen op. Tadic was het dichtst bij een treffer maar doelman Piet Velthuizen dook de bal uit de kruising.

Velthuizen was andermaal op geen fout te betrappen. Hij hield voor de negende keer de nul, mede dankzij het hechte verdedigingsblok. Na rust moest hij maar een paar keer ingrijpen en als dat nodig was, deed de doelman dat altijd. Bony dacht nog een strafschop te krijgen in de tweede helft, maar vroeg er vergeefs om.

Vitesse – FC Groningen 0-0

Toeschouwers: 16.408

Scheidsrechter: C. Dierick

Rode kaart: Hofs (twee keer geel).

Gele kaarten: Yasuda (Vitesse), Kieftenbeld, Burnet, Sparv, Andersson, (FC Groningen)

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Yasuda, Kashia, Kalas, Büttner; Aborah, Annan, Van der Heijden; Ibarra (87. Van der Struijk), Bony, Qazaishvili (62. Hofs).

Gelderlander

Hoofdsponsor: