15 november 2010 In de media

Onthutsend zwak VVV weggespeeld door Vitesse

‘We zijn door de ondergrens gezakt’, is anno 2010 het gangbare eufemisme van de moderne voetbaltrainer na een wanprestatie van zijn ploeg.

In gewone mensentaal heet de 1-5 nederlaag van VVV tegen Vitesse in De Koel 'een pak slaag van heb ik jou daar'. Een afstraffing die geenszins geflatteerd kon worden genoemd. In de verste verte niet.

Maar liefst tien doelpunten kreeg-ie om de oren in de laatste twee duels in het stadion dat vorig seizoen nog dienst deed als nauwelijks te nemen 'Vesting van Venlo'. En toch mocht doelman Dennis Gentenaar wederom aanspraak maken op het predikaat beste man aan VVV-zijde.

De zichtbaar onthutste keeper wilde er begrijpelijkerwijs niets van weten: ,Als je vijf keer gepasseerd wordt, kun je niet de beste man zijn.' Bescheidenheid siert de mens, maar na negentig minuten balverlies, desorganisatie, achter de feiten aanhollen, overlopen worden en containers vol met kansen voor Vitesse kwam die 'eretitel' Gentenaar wel degelijk toe.

Bizar is een woord dat op de wedstrijd VVV - Vitesse van toepassing is. Op alle fronten overklaste Vitesse in de eerste vijf kwartier de povere Venlose gastheer. Desondanks: een paar seconden lang dacht VVV in het laatste kwartier vanuit het niets langszij te zijn gekomen.

Om in de laatste tien minuten jacht te kunnen gaan maken op de winnende treffer, ook wel: diefstal op klaarlichte dag. Maar wat de gelijkmaker (2-2) van Michael Uchebo had moeten zijn, wuifde arbiter Danny Makkelie terecht weg wegens buitenspel.

In plaats van daarvan haalde Vitesse vlak voor het scheiden van de markt de schade in van het eerdere broddelwerk in de afwerking. Invaller- spits Marcus Pedersen en Ismail Aissati scoorden in een tijdsbestek van nog geen vijf minuten nog drie Arnhemse treffers zodat de uitslag de krachtsverschillen binnen de lijnen uiteindelijk niet al te veel geweld aandeed.

Het huidige Vitesse, een elftal dat in de winterstop ongetwijfeld nog een kwaliteitsinjectie zal krijgen, staat zonder twijfel te laag wanneer je de kwaliteit die de ploeg nu al in de gelederen heeft in ogenschouw neemt. Maar laat er geen misverstand over bestaan: thuisduels tegen elftallen als Vitesse mag VVV niet verliezen om überhaupt überhaupt aanspraak te mogen maken op de vijftiende plek.

De teleurstelling was dan ook van het gezicht van trainer Jan van Dijk af te lezen: „Ik ben hier echt van geschrokken.'
Ondanks het feit dat zijn ploeg te kijk werd gezet, ontbrak het volgens Van Dijk niet aan wilskracht in de Venlose rangen. De reden voor de pijnlijke nederlaag was volgens de trainer simpel te verklaren: ,We leden continu balverlies en speelden daarbij niet kort genoeg op Ismail Aissati die bepalend was bij Vitesse. leder moment van balverlies was eigenlijk iedere keer weer een kans voor Vitesse. Counter op counter en een afslachting waren het resultaat.'

Schoolvoorbeeld van het in de eigen voet schieten van VVV: de 0-1 in de elfde minuut. Een gevaarlijke inspeelbal van Yoshida leidde tot balverlies van Ruud Boymans op het middenveld. Aissati pikte vervolgens de bal op en gaf op het juiste moment een steekbal op Wiljan Pluim: 0-1. Niet ingrijpen van Alex Nkume, die net als zijn collega-verdedigers meermalen stond te schutteren, stelde Julian Jenner in staat nog voor rust Vitesse op 0-2 te zetten.

Het dramatische veldspel ten spijt, schiep VVV zowaar nog kansen ook. De beste aanval na fraai samenspel van Achmed Ahahaoui en Michael Timisela leverde spits Ruud Boymans een schietkans op. Maar de topscorer stuitte op Vitessekeeper Eloy Room. En in de beginfase kopte Nkume naast na een Venlose corner.

Vroeg in de tweede helft stopte Boymans per ongeluk een schot van Ahahaoui dat de aansluitingstreffer leek op te leveren. Die viel - na nog enkele gemiste kansen van de gasten - een kwartier voor tijd alsnog toen Ahmed fvlusa in zijn derde duel voor VVV ook zijn derde strafschop - benut door Boymans, 1-2-versierde. Het murw gebeukte publiek ging nog eens achter zijn favorieten staan. Een even daarvoor niet voor mogelijk gehouden comeback leek alsnog in de maak. Maar juist op dat moment herinnerde Vitesse zich plots toch nog waar die zeeën van ruimte en opgelegde kansen voor bedoeld zijn.