7 september 2011 In de media

Ontwerp Trainings- en Opleidingscentrum Vitesse

Over niet al te lange tijd is het zover: het Trainings- en Opleidingscentrum Vitesse verhuist van de aan de zuidzijde van Papendal gelegen voormalige boerderij De Slenk naar een nieuw gebouw in de noordwestelijke hoek van het terrein.

In de nieuwbouw, die tevens dienst gaat doen als kleine tribune voor het hoofdveld, zullen behalve het eerste elftal Jong Vitesse een aantal jeugdelftallen van de Voetbal Academie hun accommodatie vinden. In totaal telt het voetbalcomplex, net als nu het geval is, vijf velden: een hoofdveld en vier oefenvelden.

Stand van zaken masterplan
Langzaam maar zeker beginnen de contouren van het in het noorden van Papendal geconcentreerde gebouwenensemble zich af te tekenen. Na de verplaatsing van de werkschuur en de bouw van het Sport en Innovatie Centrum werden Hotel 4 en het Sport en Onderwijs Gebouw gerealiseerd. Dit jaar wordt begonnen met de realisatie van de grote Arnhem Hal.

Ook de terreininrichting begint vorm te krijgen: de parkeercapaciteit wordt stukje bij beetje uitgebreid, deze lente start de aanleg van een gedeelte van de sportstrip op het westelijke uiteinde van het terrein. Bij elk terreindeel is
het puzzelen hoe om te gaan met het bestaande groen. Waar mogelijk worden bomen gespaard, in veel gevallen wordt ook geïnvesteerd in nieuwe aanplant.

In het inmiddels 6 jaar oude masterplan is al op de verplaatsing van de voetbalclub geanticipeerd. De komst van de Arnhemse club naar het hart van Papendal brengt de afronding van het terrein een stap dichterbij. Als Vitesse
is verhuisd is het westelijke deel van het centrumgebied gereed. Nadat de club de gebouwen aan de zuidzijde van Papendal heeft verlaten kan dit terreingedeelte voor de natuur worden heringericht.

Synergie
Het Trainings- en Opleidings Centrum voegt zich goed in de opzet van het zich vernieuwende Papendal. De velden worden omgeven door het alom in het gebied aanwezige geboomte. Het gebouw en de toegangsweg
worden in de orthogonale lay-out van het hart van het Nationale Sport Centrum opgenomen. De accommodatie wordt via een insteekweg bereikt. Rondom de velden te plaatsen hekken worden in bestaande boswallen
opgenomen. Op de her en der op het complex overschietende hoeken grond wordt nieuw bos geplant.

Op verschillende vlakken zullen Vitesse en het Nationale Sportcentrum van elkaar gaan profiteren. Zo zal Vitesse gebruik gaan maken van het enkele jaren terug vernieuwde kunstgrasveld direct ten oosten van het hoofdveld. En bij slecht weer wordt door de voetbalclub uitgeweken naar de in het hart van Papendal gevestigde Arnhem Hal. Andersom zullen op Papendal trainende topsporters gebruik gaan maken van enkele hypermoderne revalidatietechnieken die in het Vitesse gebouw zijn gedacht.

Wat betreft het parkeren wordt door de voetballers, staf en supporters gebruik gemaakt van de parkeerstrook tussen de gebouwenreeks van Papendal en het voetbalcomplex. Pieken in gebruik vallen voor de beide gebruikers, Papendal en Vitesse, verschillend uit. Bij drukbezochte wedstrijden van het tweede elftal dient het parkeerterrein voor het Sport en Innovatiecentrum als overloop.

Gebouw
Het gebouw van Vitesse heeft duidelijk een andere positie en functie als de andere gebouwen op Papendal. Toch lijkt het erop dat geesink weusten architecten zich bij het ontwerpen van de accommodatie hebben laten
inspireren door de beeldkwaliteitparagraaf uit het masterplan voor Papendal.

Het gebouw is in wezen een aan zijde opengewerkte doos. Door gebruik te maken van een souterrain wordt de accommodatie niet hoger dan 10.5 meter. De noordgevel en zuidgevel vormen de meest expressieve gebouwdelen. Het overstekende dak en de diverse schuine lijnen benadrukken het uitkijken vanaf de tribune.

Het in donkere stenen uit te voeren basement zet de accommodatie stevig op de grond. De verder praktisch geheel in messing op te trekken gevel zal binnen enkele maanden na montage dof kleuren. Het gebouw is door middel van grastaluds, die overgaan in het donkere basement, in de sportvelden opgenomen. De grashellingen vormen een mooi gegeven. In de uitwerking behoeven deze taluds aandacht. Blijft het gras wel groen onder het tribunedak en is de helling niet te steil om in geval van drukte op plaats te nemen?

Ontwerp nieuwbouw (PDF)

Ontwerpconcept (PDF)

Situatieschets (PDF)

Arnhem Notudoc

Hoofdsponsor: