8 januari 2014 In de media

Op eerste dag van trainingskamp is het weer FC Hollywood

Het was maandag weer ouderwets FC Hollywood bij Vitesse. De voetballers hadden nog geen bal getrapt, toen in Abi Dhabi bekend werd dat de affaire rond Dan Mo­ri voor ophef zorgde in, zo leek het vanuit hier, heel Nederland.

Ester Bal, de perschef van Vitesse, heeft het geweten. We zitten in hetzelfde hotel en gisteren tijdens het diner – waarvoor ze een half uurtje had uitgetrokken – ratelde niet minder dan tien keer haar mobiele telefoon. Ik zat enkele ta­fels verderop en heb meegeteld.

De Duitse krant WAZ, het Engel­se BBC, het internationale persbu­reau AP, kranten uit Israël en ui­teraard tientallen Nederlandse media, van Radio 1 vroeg in de ochtend tot Knevel en Van den Brink. Allemaal doken ze op de zaak van de Israëlische voetballer die hier niet welkom is.

Algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse lijkt me de aangewe­zen persoon om in dit soort situa­ties het woord te voeren namens de club. Hij vloog pas gisteravond richting Abu Dhabi en voegt zich vandaag bij het gezelschap. Bij eer­dere grote zaken, zoals de aande­lenovername door Alexander Tsji­girinski en de breuk met Merab Jordania, verscheen De Wit ook niet of nauwelijks in de media.

Vitesse mag blij zijn dat de club een perschef heeft die begrijpt hoe de mediawereld in elkaar zit.

Vannacht kwam Bal om half een terug in ons hotel, nadat ze nog even naar de equipe van het Sport­journaal was geweest voor een reactie. De zaak Mori had haar zo’n zestien uur onafgebroken be­zig gehouden en dat terwijl de voorgaande nacht er eentje was zonder slaap vanwege de reis naar Abu Dhabi.

Over het standpunt dat ze na­mens Vitesse verkondigde, kun je twisten. Ik weet na een dagje prakkiseren niet precies wat ik er­van moet denken. Had Vitesse thuis moeten blijven? Moreel ge­zien zeg ik meteen ja, al was het maar om het feit dat het absurd is dat Dan Mori moet boeten voor iets waar hij helemaal niets mee te maken heeft. Hij is voetballer, geen politicus.

Aan de andere kant begrijp ik ook de invalshoek van Vitesse. Over twee weken wordt de competitie hervat. Het is logisch dat trainer Peter Bosz een goede voorberei­ding wil, met oefenwedstrijden te­gen sterke tegenstanders, zodat hij ook de nieuwelingen kan tes­ten en inpassen. De duels met VfLWolfsburg en HSV zijn uitste­kende graadmeters. Was Vitesse niet naar de Emiraten gegaan, dan was de club er niet meer in ge­slaagd aansprekende vervangende opponenten te vinden. Alle clubs hebben hun schema met oefen­partijen immers al lang rond.

Dan Mori is een wisselspeler met weinig zicht op speelminuten.

Was een fitte Theo Janssen gewei­gerd, of topscorer Lucas Piazon, dan was de sportieve impact veel groter geweest.

Al mag dat gegeven uit moralis­tisch oogpunt in deze discussie geen argument zijn.

 

De Gelderlander

Hoofdsponsor: