16 juli 2012 In de media

Op jacht naar eerherstel

De eredivisieclub met de meest uitgesproken ambities, verzekerde zich uiteindelijk pas als laatste van een hoofdtrainer. Twee weken geleden begon Fred Rutten aan een nieuw avontuur bij Vitesse.
Fred Rutten moet Vitesse in korte tijd klaarstomen voor Europa 
 
De coach die bij zijn laatste twee clubs (Schalke’04 en PSV) voortijdig moest vertrekken, jaagt in Arnhem op persoonlijk eerherstel, en weet dat prestaties op korte termijn zijn vereist. „De meest gehoorde reactie na mijn aanstelling? Dat ik de ideale man was om dit te doen.”

Vier maanden na zijn ontslag in Eindhoven staat Rutten voor de eerste serieuze opdracht met zijn nieuwe club. In Bulgarije ontmoet Vitesse donderdag Lokomotiv Plovdiv als eerste horde op weg naar de groepsfase van de Europa League. Meer dan tweeënhalve week is Rutten niet gegeven om zijn nieuwe ploeg vorm te geven en te leren kennen. „Ik ga niet veel veranderen”, zegt de coach met de zevende plaats van Vitesse van afgelopen seizoen in het achterhoofd. „Meer iets toevoegen.”

De trainer is onder de indruk van de werkomstandigheden die hij in Arnhem heeft aangetroffen. „De nieuwe velden op trainingscomplex Papendal zijn zonder meer de beste van Nederland, net als de medische staf. De clubleiding heeft mij exact uitgelegd wat ze willen. Ik moet hier voor een topsportklimaat gaan zorgen.”

Na zijn avonturen in de top van Nederland en Duitsland is het nog steeds even wennen. Fred Rutten als trainer van Vitesse. „Ik ben heel voorzichtig geweest om hier aan te beginnen”, bekent de coach dan ook. „Het is mij meerdere keren gebeurd dat de mensen die mij aanstelden, niet lang daarna zelf weg waren bij de club. Dat heeft er mede voor gezorgd dat ik de laatste twee keer de klus niet mocht afmaken. Met dat in het achterhoofd, heb ik maar voor één seizoen bij Vitesse getekend.”

Rutten bekeek de gebeurtenissen bij Vitesse de afgelopen twee jaar vanaf de zijlijn. „Maar een jaar geleden zei ik al tegen een collega: ‘Let op, Vitesse komt eraan.’ En het is me hier de afgelopen twee weken ontzettend goed bevallen. Er staat hier een hele gretige groep, je merkt dat de spelers ontzettend graag willen en uitkijken naar het Europese avontuur.” De zevende plaats van afgelopen seizoen en de vele mogelijkheden die de Arnhemse club heeft, zorgt vanzelfsprekend voor een hoog verwachtingspatroon. „Het is heel normaal dat na een zevende plaats verwacht wordt dat je beter presteert”, aldus Rutten. „Maar of dat directe plaatsing voor Europees voetbal is, of wellicht nog hoger, dat is niet expliciet uitgesproken.”

Met de benauwde 3-2 zege op FC Den Bosch van zaterdag is de tijd van voorbereiden voor Vitesse nu al voorbij. „Ik had liever een tegenstander van een hoger niveau gehad in de aanloop naar de duels met Lokomotiv Plovdiv, maar het oefenschema lag al vast toen ik hier begon. Tijdens de wedstrijden van de afgelopen weken heb ik voor 95 procent geëxperimenteerd, maar de ploeg van vorig seizoen staat er in grote lijnen nog steeds. Het idee is nu om er meer stabiliteit aan toe te voegen. En als er spelers bijkomen, zullen dat jongens zijn die met hun kwaliteiten aan de bovenkant van de selectie zitten. Zo gaat het niveau steeds meer omhoog.” Vitesse – FC Den Bosch 3-2 (1-2). Doelpunten Vitesse: Bony, Havenaar, Reis.

Telegraaf

Hoofdsponsor: