8 december 2020 In de media

Openda: ‘Als spits moet je niet alleen mentaliteit hebben, maar ook bezeten zijn’

Sport/Voetbalmagazine sprak met Loïs Openda, die door Club Brugge uitgeleend wordt aan Vitesse en het steengoed doet in de Eredivisie. Een voorsmaakje.

In Brugge werd zijn rol te vaak gereduceerd tot supersub, maar in Nederland leeft Loïs Openda helemaal op. Het bewijs daarvan: zijn vijf goals in de laatste acht wedstrijden, waardoor Vitesse verrassend meedraait aan de kop van het klassement.

Vitesse staat met 25 op 33 tweede in de Eredivisie. Is dat niet de mooist denkbare revanche op iedereen die niet in jou geloofde?

Loïs Openda: ‘Van zodra ik bij deze ploeg kwam, had ik door dat hier kwaliteit zit. Plus een ambitieuze trainer (Thomas Letsch, nvdr) die net als ik de competitie leerde kennen. Ik zag dat hij goeie ideeën had en de intentie om op balbezit te spelen, dat heeft me meteen gemotiveerd. Het was duidelijk dat het alleen maar goed kon gaan. Zeker omdat ik erheen gegaan was met de mentaliteit van Club Brugge, met dezelfde drang om te winnen.’

‘Weet je, toen ik de eerste keer met mijn ploegmaats sprak, zei ik hen dat ik gekomen was om kampioen te spelen. Daar moesten ze om lachen, maar kijk waar we nu staan. Ik probeer hen dat beetje extra bij te brengen, want ik vind – en we hebben dat ook sinds het begin van het seizoen bewezen – dat we niet veel minder zijn dan de topclubs in de competitie.’

Toen je in juli koos voor een uitleenbeurt in Nederland, was dat een keuze van jou of van de directie

Openda: ‘Dat is in een goede verstandhouding gebeurd. Toen ik tijdens de voorbereiding nog in Brugge was, hebben we goeie wedstrijden gespeeld, maar Club blijft Club. Er is veel concurrentie en ik wilde spelen.

‘Mijn eerste seizoen, onder Ivan Leko, kreeg ik veel speelminuten (724 in 28 wedstrijden over heel het seizoen 2018/19, nvdr), maar vorig jaar onder Philippe Clement werden dat er minder en minder (797 in 25 wedstrijden, nvdr). Op mijn twintigste wilde ik dat mijn derde profseizoen het seizoen zou zijn waarin ik volwaardig titularis werd. En ik denk niet dat ik daarin dit seizoen bij Club Brugge zou geslaagd zijn.’

‘Maar ik weet zelf beter dan wie ook dat het moeilijk is om je bij Club Brugge waar te maken als spits. Je moet niet gewoon de mentaliteit hebben, je moet als het ware bezeten zijn.

Vitesse – Heracles 3 – 0
Eredivisie 2020 – 2021
Gelredome Arnhem
geen publiek vanwege corona maatregelen

Bron: Sportmagazine / Foto's: SV

Hoofdsponsor: