11 mei 2022 In de media

Openda kopt Vitesse na kansenregen naar zege bij Fortuna, zesde plek in eredivisie nog niet zeker

Vitesse weet pas op de slotdag op welke plek het eindigt in de eredivisie. De Arnhemse equipe versloeg woensdagavond Fortuna Sittard met 2-1. Concurrent FC Utrecht speelde gelijk (2-2) en kan de formatie van coach Thomas Letsch nog achterhalen. De clubs komen elkaar hoe dan ook tegen in de play-offs om Europees voetbal. Dan tellen de resultaten uit de competitie niet meer.

Fortuna, vecht door de resultaten van speeldag 33 in de eredivisie nog altijd voor lijfsbehoud. Tegen Vitesse miste de Limburgers Mats Seuntjens, Zian Flemming en Deroy Duarte. Het drietal was geschorst. Dat was een aderlating. Vitesse was zeker voor rust heer en meester in Sittard.

De Arnhemse club kreeg een zwik kansen, vooral door de snelle omschakeling. Maar Loïs Openda miste in de eerste helft driemaal en Adrian Grbic schoot op de paal, nadat Million Manhoef was doorgebroken. Dasa schoot van afstand over en Danilho Doekhi en Matus Bero waren met de kop dichtbij een goal.

Fortuna overleefde en maakte vervolgens de goal. Na 35 minuten kreeg Lisandro Semedo een enorme kans. Hij schoot hopeloos over. Maar op slag van rust volgde een strafschop, nadat Tomas Hajek zijn opponent Paul Gladon naar de grond trok. De videoscheidsrechter moest er wel naar kijken van arbiter Pol van Boekel, de leidsman die zondag bij Feyenoord tegen PSV nog faalde in De Kuip bij een penaltymoment. Gladon schoot vanaf elf meter strak raak: 1-0.

Het Limburgse stadion ontplofte zo. Maar een minuut later was iedereen weer stil. Manhoef scoorde met een strak schot na een overstapje van Toni Domgjoni: 1-1.

Na rust zette Fortuna aan, maar sloeg Vitesse in de omschakeling weer toe. Dasa vond met een bekeken voorzet Openda. De Belg, beste man aan Arnhemse kant, kopte listig binnen: 1-2.

Openda kwam daarmee alweer op zestien competitietreffers. Waar de huurling van Club Brugge toesloeg, faalde de aanval van Fortuna. De Limburgers kregen na rust best kansen, maar ontbeerden een afmaker.

Fortuna moet nu op de laatste speeldag, tegen NEC, vechten voor lijfsbehoud. Vitesse wacht een duel met Ajax, de kersverse landskampioen. Een resultaat kan van belang zijn om FC Utrecht voor te blijven. De Domstedelingen kunnen bij winst op Willem II het gat van drie punten overbruggen en hebben een veel beter doelsaldo.

Fortuna Sittard-Vitesse 1-2 (1-1)
44. (pen.) Gladon 1-0, 45+1. Manhoef 1-1, 63. Openda 1-2.

Scheidsrechter: Van Boekel
Geel: Angha (Fortuna), Doekhi (Vitesse)

Fortuna: Van Osch; Botaka (69. Noslin), Angha (69. Benschop), Samaris (29. Lonwijk), Siovas, Cox; Tirpan, Tekie, Rienstra (79. Baghdadi), Semedo; Gladon.

Vitesse: Schubert; Doekhi, Bazoer, Hajek (46. Cornelisse); Dasa, Tronstad, Domgjoni (84. Vroegh), Bero, Manhoef; Grbic (76. Buitink), Openda (89. Yapi).

Bron: Gelderlander / Foto's: SV

Hoofdsponsor: