12 februari 2020 In de media

Opgebloeide Pasveer kan nog wel even mee: ‘Van der Gouw was 44’

“Lekker passie! Zo is dat passie! Passssieee, ja!” Wie de laatste drie duels van Vitesse heeft bekeken, zou denken dat trainer Edward Sturing zijn spelers op de training wil aanzetten tot meer inzet.
Niets is minder waar. Op de laatste training voor dé wedstrijd van het jaar, de kwartfinale van de KNVB-beker tegen Ajax, kijkt de clubicoon ontspannen toe op Papendal.

De opvallendste verschijning in de rondo is Remko Pasveer. Een reus vergeleken met mannen als Bryan Linssen en Julian Lelieveld. Zijn neus houdt hij verborgen in iets wat het midden houdt tussen een sjaal en een bivakmuts.

Soms gooit hij een trucje uit zijn voeten. Richedly Bazoer trapt er twee keer in en wordt veroordeeld tot het terugveroveren van de bal. 'Passie' staat nooit in het midden.
 
Pasveer is bij Vitesse bezig aan zijn tweede jeugd als doelman. Als het niet zijn derde jeugd is. Of zijn vierde. Met zijn 36 jaar, drie maanden en twee dagen is hij momenteel de oudste basisspeler in de eredivisie.

Zijn haar, samengebonden in hip knotje, grijst al bij de slapen, maar versleten is Pasveer nog lang niet. Sterker, dit seizoen hoort hij bijna wekelijks bij de uitblinkers van Vitesse. Pasveer nuchter: "Leeftijd is maar een nummer, hè…"

De keerzijde

Het is niet altijd zo rooskleurig geweest voor Pasveer. "Mijn eerste jaar bij Vitesse was voor mij niet top, met veel ups and downs. Ook door mijn privésituatie, waarmee ik het lastig heb gehad."

In 2017 moest zijn vader Eddie, zelf oud-doelman van FC Twente en De Graafschap, plotseling een openhartoperatie ondergaan. Met moeite kwam hij uit zijn coma en meerdere klein hersenbloedinkjes lieten hun sporen na.

Pasveer senior herstelde, maar werd niet meer de man die hij voorheen was. De keeperstrainer van Heracles, die zijn eigen zoon de fijne kneepjes van het vak leerde. De zorgen om zijn vader gingen Remko, die na de bekerwinst van Vitesse in 2017 stuivertje wisselde met Eloy Room (Room als tweede keeper naar PSV, Pasveer eerste doelman in Arnhem), niet in de koude kleren zitten.

Na een slecht optreden tegen FC Utrecht werd Pasveer gepasseerd. Vanaf de bank, ook toen naast interim-trainer Edward Sturing, keek hij toe hoe de onervaren Jeroen Houwen Vitesse via de play-offs naar de voorronden van de Europa League loodste.

'Sloetski heeft een speciaal plekje bij mij'

Met de komst van trainer Leonid Sloetski veranderde er niets voor Pasveer. Althans, zo leek het van de buitenkant. De Rus gaf in het doel de voorkeur aan Chelsea-huurling Eduardo. Maar achter de schermen speelde Sloetski een hoofdrol in de wederopstanding van Pasveer.

"Leonid gaf mij plezier op het veld, een lach, en waardeerde mij om hetgeen ik deed. Daardoor heb ik het plezier en uiteindelijk mijn plek teruggekregen."Leonid Sloetski PRO SHOTSZeven duels voor het einde van het seizoen 2018/19 stond Pasveer opeens weer in de basis. En ook dit seizoen kreeg hij het volledige vertrouwen van de Russische coach.

Maar na de verloren uitwedstrijd in Heerenveen eind november, de vijfde nederlaag op rij, bedankte Sloetski alles en iedereen en vertrok.

"We hebben de coach in de steek gelaten", sprak Pasveer destijds. Een cliché, maar dit keer leek het uit het hart te komen.Nog steeds heeft de doelman af en toe contact met Sloetski. "Hij is een heel fijne vent om mee te werken en als trainer heeft hij voor mij wel een speciaal plekje."

'Al is hij 65 jaar, als hij zo keept vind ik het prima'

Pasveer mag dan een speciale band koesteren met zijn vorige trainer Sloetski, ook de ogen van huidige coach Edward Sturing beginnen te stralen als hij het heeft over de routinier in zijn doel.

Sturing over Pasveer: 'Al is hij 65 jaar, als hij zo keept vind ik het prima'"Als je ziet hoeveel assists hij dit seizoen heeft gegeven aan Bryan Linssen", vervolgt de coach, "dat is gewoon heel knap. Dat de discussie bestaat of het er nu drie of vier waren, zegt ook wel iets."

Tegen ADO Den Haag stopte hij bovendien een strafschop, toch niet zijn specialiteit. Wie denkt dat Pasveer niet bezig is met dit aspect van zijn vak, heeft het mis.

Zo heeft hij een truc bedacht om de regel, dat de doelman op de doellijn moet blijven staan tot de bal geschoten is, te omzeilen: tegen ADO en ook tegen FC Groningen ging hij een meter achter de eigen doellijn staan.

Pasveer lacht: "Daar heb ik in Groningen nog problemen me gehad. De scheidsrechter (Martin van den Kerkhof, red.) zei dat het tegen de regels was."

"Maar mijn voeten zouden precies op de lijn moeten staan als de bal geschoten wordt. De scheids was het daar niet mee eens en had de strafschop waarschijnlijk laten overnemen als ik 'm gestopt had. Weet je, tegen Ajax zou ik het zo weer doen."

Natuurlijk droomt Pasveer van een hoofdrol tegen Ajax. En van het winnen van de bekerfinale, na de verloren finale met Heracles in 2013.

Wie weet speelt hij op zijn 37ste zelfs wel weer Europa League. "We zijn in gesprek over een nieuw contract. Edwin van der Sar was volgens mij 40 jaar. Raimond van der Gouw, onze keeperstrainer, was volgens mij 44. Als de club verder wil, dan ben ik daar graag bij."

Het zou Vitesse goed uitkomen. Want die club kan op zijn tijd best wat 'Passie' gebruiken.

Pasveer geen penaltykiller

  • Van de 54 strafschoppen in reguliere tijd in 17 jaar betaald voetbal wist Pasveer er 13 te keren.
  • Vier keer was Pasveer doelman in een strafschoppenserie. Nog nooit wist hij in zo'n serie een penalty te keren.
  • De speler met de meeste benutte strafschoppen tegen Pasveer: Dusan Tadic (Ajax, 4 keer)
NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: