26 september 2010 In de media

Opgelucht Vitesse is Excelsior de baas

Vitesse heeft zondagmiddag Excelsior de eerste thuisnederlaag van het seizoen toegebracht. In een matige wedstrijd op Woudestein boekte de Arnhemse ploeg verdiend de tweede zege van het seizoen: 0-2.

Pas na een dubbele wissel van trainer Theo Bos in de rust kwam de Arnhemse ploeg op stoom. Amper vijf minuten na zijn entree opende Dalibor Stevanovic de score voor Vitesse: 0-1 in de 50ste minuut. Tien minuten later schoot de beste speler op het veld, Ismaïl Aissati, van 25 meter raak: 0-2. Een doelpunt dat naadloos paste in het weekeinde van de schitterende goals; zie ook Janssen en Enoh bij FC Twente - Ajax, Garcia Garcia bij PSV - FC Groningen en Immers en Everton bij ADO ­- Heracles.

Vitesse boekte een belangrijke zege in Rotterdam. Uit de laatste vijf wedstrijden werd slechts één punt, thuis tegen NAC (0-0), gehaald. Alleen de openingswedstrijd van het seizoen werd - thuis - van ADO Den Haag gewonnen met 3-1.

Voor rust viel er weinig te genieten op het knusse Woudestein, waar het openingsoffensiefje van de thuisploeg snel ging liggen. Vitesse ving de Rotterdamse stoorzenders eenvoudig op en leek de wedstrijd in handen te nemen. Maar het trage tempo op het stroeve tapijt van Excelsior leverde van beide kanten niets op; geen kansen, geen goed voetbal en geen vermaak.

Vitesse wist zich geen raad op het kleinste veld van Nederland en was veel te voorspelbaar. Daarnaast lieten de aanvallers Pluim, Nilsson en Barazite het afweten. Alleen Aissati haalde toen al een kleine voldoende, hij kreeg voor rust ook een kansje, maar zijn schot werd geblokt. Vitessedoelman Eloy Room hoefde net als zijn collega nauwelijks in actie te komen. Hij zag ploeggenoot Civard Sprockel de bal wel gevaarlijk hard langs het Arnhemse doel koppen. Een rollertje uit de draai van Roland Bergkamp kon Room makkelijk oprapen.

Trainer Theo Bos van Vitesse greep in de rust in met een dubbele wissel. De zwakke Nilsson en Pluim konden douchen, Julian Jenner en Dalibor Stevanovic kwamen om de stugge Arnhemse motor te smeren. Bos stuurde rasmiddenvelder Pröpper naar de punt van de aanval. De wissel pakte goed uit. Koud vijf minuten in het veld opende Stevanovic de score. Hij kreeg de bal met een gelukje mee, maar rondde prima af: 0-1. Uit de gebaren die de Sloveens international na zijn treffer maakte, sprak op zijn minst enige onvrede.

Een kopbal van Rajkovic was even daarvoor gepakt door doelman Cees Paauwe. Binnen een kwartier was Vitesse viermaal dicht bij een treffer, vooral via Pröpper. Maar een wereldgoal van Aissati van een meter of 25 hielp Vitesse aan de 0-2. Vitesse verzuimde daarna de score verder uit te breiden en Excelsior weigerde te profiteren van slordigheden in de Arnhemse defensie. De Rotterdammers claimden ook nog een strafschop.

Op de Arnhemse overwinning viel echter niks af te dingen.

Excelsior - Vitesse 0-2 (0-0): 50. Stevanovic 0-1, 62. Aissati 0-2.

Scheidsrechter: Johan Verbist

Opstelling Vitesse: Room; Kashia, Sprockel, Rajkovic, Büttner, Pröpper, Matic; Barazite 83. Van Ginkel), Aissati, Nilsson (46. Jenner); Pluim (46. Stevanovic).

Excelsior: Paauwe; Bovenberg, Nelom, Nieveld, Van Steensel, Vincken (66. Lagouireh), Koolwijk, Bergkamp (59. Fileccia), Wattamaleo, Clasie (70. Gudde), Baltes.