13 oktober 2021 In de media

Opluchting bij Vitesse over financiele resultaten

De financiële terugval van Vitesse in het coronaseizoen 2020/2021 blijkt minder groot te zijn geweest, dan waar vooraf voor werd gevreesd door algemeen directeur Pascal van Wijk. Uit de dinsdag gepresenteerde jaarcijfers blijkt dat Vitesse een negatief nettoresultaat heeft over het seizoen 2020/2021 van 6,8 miljoen euro. Dat is een achteruitgang ten opzichte van het jaar ervoor, toen Vitesse op een negatief resultaat van 4,3 miljoen afsloot. Maar Van Wijk is toch niet ontevreden over de uitkomst, omdat hij aanvankelijk vreesde voor een negatief resultaat dat nog 3 à 4 miljoen euro hoger uit zou vallen.

,,De NOW-regeling van de overheid (waaruit Vitesse circa 4,5 miljoen euro heeft gekregen, red.) heeft ons geweldig geholpen, maar daarnaast zijn we ook heel dankbaar voor de onvoorwaardelijke steun die we gekregen hebben van supporters en sponsoren, die besloten hebben om af te zien van compensatie in het vreemde seizoen dat we achter de rug hebben. Dat is een grote steun geweest voor de club. Maar liefst 83 procent van onze supporters heeft afgezien van compensatie”, aldus Van Wijk.

Vitesse kende sportief een heel voorspoedig jaar, maar dat speelde zich vrijwel geheel achter gesloten deuren af. ,,We hebben in het hele seizoen welgeteld één wedstrijd met beperkt publiek gehad. Dat was de Airborne-wedstrijd waar we een kleine 6000 man konden verwelkomen op 1,5 meter afstand. En dat was het voor ons.”

Dat had een dubbel effect op de jaarcijfers over het seizoen 2020/2021. ,,Onze omzet is gedaald van 16 miljoen euro naar 12,7 miljoen euro. Daar staat tegenover dat we ook onze kosten hebben teruggeschroefd van 24,3 miljoen euro naar 17,9 miljoen euro. Daardoor hadden we een negatief operationeel resultaat van 5,1 miljoen euro en dat lag een jaar eerder nog op min 8,3 miljoen euro”, aldus Van Wijk, die de kosten terug heeft weten te schroeven door de compensatie van de overheid via de NOW-regeling een reductie van het personeelsbestand van tien tot vijftien personen.

De grote tegenvaller viel te noteren op het vlak van het transferresultaat. Vitesse wist vrijwel niet te cashen op de transfermarkt, waardoor de transferinkomsten ten opzichte van het jaar ervoor met 5,7 miljoen euro omlaag is gegaan. Daardoor eindigde de Arnhemse club op een negatief netto resultaat van 6,8 miljoen euro. Clubeigenaar Valeriy Oyf staat garant voor de tekorten bij Vitesse en heeft enkele miljoenen euro’s bijgestort om het tekort weg te werken.

Eigenaar Oyf verlengt jaarlijks garantie

Algemeen directeur Van Wijk prijst zich gelukkig met een eigenaar als Oyf. ,,We zijn ontzettend blij dat hij er nog steeds is en dat hij achter Vitesse blijft staan. De eigenaar heeft zijn garantstelling met nog een jaar verlengd. Die loopt nu tot medio 2023. Valeriy is ook in moeilijke tijden pal achter de club blijven staan.”

Voor het huidige seizoen durft Van Wijk, die op termijn de rol van algemeen directeur verruilt voor de functie van directeur Financiën en Bedrijfsvoering, nog geen voorspellingen te doen. Los van een doorverkooppercentage op Mitchell van Bergen heeft Vitesse ook deze zomer totaal niet gescoord op de transfermarkt. Van Wijk heeft zijn hoop gevestigd op de winterwindow of de periode mei-juni volgend jaar om op transfergebied nog iets goed te maken. Omdat zes Vitesse-spelers komende zomer transfervrij zijn, lijken kwalitatief goede spelers als Oussama Tannane, Riechedly Bazoer, Danilho Doekhi, Eli Dasa en Matus Bero na dit seizoen gratis de deur uit te lopen. ,,Het is niet zo dat Vitesse verplicht spelers moet verkopen, maar we kijken natuurlijk wel wat er op dat vlak mogelijk is. Zeker ook in januari met betrekking tot spelers, die dan nog maar een half jaar contract hebben.”

Toekomst

Voor de toekomst blijft Vitesse ernaar streven om financieel beter in balans te komen, waarbij vooral gehoopt wordt op een vergroting van de inkomsten uit transfers en Europees voetbal. Die beleidslijn moet de komende jaren leiden tot een kleiner jaarlijks tekort en in het ideale plaatje tot zwarte cijfers, maar zo ver is het voorlopig nog zeker niet.

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: