27 september 2010 In de media

Oranje geen optie voor Aissati

Ismaïl Aissati zette zijn uit­verkiezing voor de Marok­kaanse selectie zondagmid­dag kracht bij met een schit­terende goal voor Vitesse

Ismaïl Aissati was gistermid­dag in Rotterdam de grote man bij Vitesse. Met een schit­terende volley van zo’n 25 me­ter besliste hij de wedstrijd bij Ex­celsior in Arnhems voordeel: 0-2 na de eerdere 0-1 van Dalibor Ste­vanovic. Met zijn treffer besloot de van Ajax gehuurde middenvelder een voor hem mooie en alleszins bij­zondere voetbalweek.

Na de 0-0 vorige week bij NAC (‘toen speel­den we beter dan nu’) wees hij Vit­esse dinsdag met twee treffers te­gen Flevo Boys (0-6) de weg naar de vierde ronde in de KNVB-be­ker. Tussendoor sijpelde de voorse­lectie van de Marokkaanse bonds­coach Eric Gerets door. Aissati be­hoort tot de groep van 25 spelers. „Maar dat is nog een heel gedoe bij de FIFA met die twee paspoor­ten”, wist de Nederlands jeugdin­ternational (Europees kampioen met Jong Oranje in 2006 en 2007) gistermiddag opWoudestein, met zijn pols in het verband. „Die is ge­kneusd, daar is iemand met zijn voetbalschoen op gaan staan.”

Het kon de pret van de technisch hoogbegaafde Nederlandse Marok­kaan (of Marokkaanse Nederlan­der) niet drukken. „We hebben niet goed gespeeld, maar de over­winning was heel belangrijk. Voor rust speelden we slecht, alsof we er al waren, maar dat kon echt niet. Ik heb er in de rust ook wat van gezegd. In dat proces zit ik nu, ik ben een van de spelers met erva­ring in deze jonge ploeg, dan zeg ik ook wat ik er van vind.”

„ Na twee omzettingen van de trai­ner ging het in de tweede helft veel beter”, zag de speler die bij zijn debuut in het geelzwart tegen Feyenoord (4-0 nederlaag) nog schrok van het belabberde niveau. „Het is een heel groot verschil, de trainer kan nu ook keuzes maken. Niemand is zeker van zijn plaats”, zei Aissati, die bij zijn keuze voor de Marokkaanse selectie wel zeker van zijn zaak was.

„Dat is een keuze die ik op gevoel maak. Ik heb niet de voor- en na­delen op een rijtje gezet, dat Oran­je altijd meedoet aan een EK en zo. Je moet met je hart spelen en en dat gevoel heb ik bij Marokko”, bekende de geboren Utrechter, die zich ook door een - speculatief - te­lefoontje van bondscoach Bert van Marwijk, die vorig week de Brazili­aan Douglas van FC Twente ver­leidde tot een keuze voor Oranje, niet zou laten verleiden. „Nee, de keuze is met het hart gemaakt.”

In de Rotterdamse stadions de Kuip enWoudestein werd hij al ‘publiekelijk’ voor schaap uitge­maakt. Aissati lachte er smakelijk om. „ Zongen ze dat? In de Kuip de­den ze dat ook, mijn ploeggenoten vertelden dat in de kleedkamer.

Maar ik heb het nu niet eens ge­hoord”, aldus Aissati, dolblij met zijn eerste zege in het ‘oranje’ van Vitesse ( het uittenue). „ Die drie punten zijn belangrijk. Dat brengt even rust in het team en de club.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: