28 november 2018 In de media

Oussama Darfalou: woestijnvos straalt bij Vitesse

Vitesse sluit Oussama Darfalou in de armen. Bij absentie van Tim Matavz staat de Algerijn op in Arnhem. Niemand vreest voor het Castaignos-effect.
Beelden van lege tribunes, zanderige velden en kneuterige klutsballen voorspellen deze zomer niet veel goeds. Vitesse komt met Oussama Darfalou op de proppen. De topscorer van de Algerijnse Ligue Professionnelle 1. Een woestijnvos. Hij wordt de tweede spits in Arnhem, achter sluipmoordenaar Tim Matavz.

Zelfde als Castaignos?
Meteen is er scepsis in de hoofdstad van Gelderland. Vers in het geheugen ligt het avontuur van Luc Castaignos bij de club. Gehuurd van Sporting Lissabon, als achtervang van Matavz. Het wordt een vreselijke mislukking. Het seizoenseinde in het voorjaar voelt in beide kampen als een verlossing.

Castaignos komt naar Arnhem op voorspraak van Henk Fraser, dan de hoofdcoach. En dat is, op dat moment, een topidee. De spits is gretig, op zoek naar eerherstel. Hij levert een fors deel van zijn salaris in om zijn loopbaan van nieuwe impulsen te voorzien.

Alleen blijkt Castaignos in de praktijk op 25-jarige leeftijd al in de herfst van zijn carrière beland.

Op advies van Sloetski
Darfalou komt deze zomer op initiatief van Leonid Sloetski naar Arnhem. De nieuwe trainer van de eredivisieclub. Alles loopt via diens agent Base Soccer Agency in Engeland. En daar komt het verschil. Darfalou, afkomstig van USM Algier, is ook 25 jaar, maar geldt als een ongepolijste diamant. Hij moet zijn loopbaan nog vormgeven.

,,Vitesse had afgelopen zomer een tweede spits nodig”, legt Sloetski uit. ,,Dat is een lastige positie om in te kleden. Niemand komt graag voor de bank. Wij vonden Thomas Buitink achter Matavz nog te jong. Oussama was transfervrij en bracht kwaliteiten mee. Snelheid, lengte, kracht en een geweldige mentaliteit. Maar hij moest ook stappen maken. Een beetje gok was dit dus wel. Maar geldt dat niet voor elke transfer?”

Vitesse omarmt de Algerijn
Darfalou is nu de twijfel voorbij. Hij staat op drie treffers. Vitesse omarmt de Algerijn, die door de kuitbeenbreuk van Matavz de spitspositie inneemt. Een assist en goal tegen Willem II van zondag onderstrepen zijn waarde.

,,Bij binnenkomst in de zomer deed hij nog veel verkeerd”, stelt Sloetski. ,,Maar dat was ook logisch. Hij kwam terecht in een nieuw land, andere cultuur en zat met een taalbarrière. Darfalou heeft zich snel aangepast. Hij kreeg zijn kans door de blessure van Matavz.

Tegen Heracles (twee doelpunten, LL) was hij goed. Maar tegen PSV vond ik hem nog beter. We stonden al snel met tien man (rode kaart Danilho Doekhi, LL). Daar hield hij alleen vier man bezig. Hij stond echt op voor het team.”

Spelen voor Algerije
Darfalou heeft via Vitesse het nationale team van Algerije bereikt. Na vijf maanden eredivisie straalt de Woestijnvos. ,,Ik ben gelukkig bij Vitesse. Ik ben hier ontzettend goed opgevangen. Ik sprak in het begin alleen Frans en Arabisch. De Engelse les werpt zijn vruchten af. De communicatie verloopt nu soepel.”

Met de driehoek met Matus Bero en Martin Ødegaard als wapen in Tilburg, afgelopen zondag. ,,Dat was echt fantastisch”, zegt Darfalou. ,,Ik heb staan genieten in het veld. We staan er goed op. En ik ontwikkel me verder. Ik ben hier voor de goals en voor het team. Ik wil nog veel meer.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: