3 september 2018 In de media

Overzicht Vitesse-internationals

De eerste interlandbreak van het seizoen is aangebroken en dus stapten ook diverse spelers van Vitesse weer op het vliegtuig.
Komende week worden er interlands afgewerkt, zowel oefenwedstrijden als duels voor de nieuw opgezette Nations League. Een overzicht.

Nations League
In tegenstelling tot afgelopen decennia heeft het EK deels een nieuwe opzet gekregen. Aan het EK van 2020 doen 24 van de 55 Europese landen mee. Twintig landen worden gekozen op basis van de normale kwalificatiecyclus. Vier landen die zich niet via de normale cyclus hebben kunnen plaatsen, kwalificeren zich via de nieuwe internationale competitie: de Nations League.

De twaalf sterkste Europese voetballanden worden op basis van de UEFA-ranking in vier zogenaamde A-groepen geplaatst. In elke groep spelen drie landen in september en november 2018 twee uit- en thuiswedstrijden. Daaronder worden vervolgens de twaalf B, C en D-groepen ingevuld. Ook op basis van de UEFA-ranking. In totaal zijn er dus vier divisies, die weer onderverdeeld zijn in vier groepen.

In totaal zijn er dus zestien groepen die allemaal een winnaar opleveren. Deze winnaars plaatsen zich voor de finalerondes van de Nations League, die in maart 2020 wordt afgewerkt. Deze finalerondes worden per divisie gespeeld en bestaan uit een halve finale, een wedstrijd om de derde plaats en natuurlijk de finale. De uiteindelijke winnaar van de finale heeft dus een EK-ticket in de pocket.

Belangrijk om te beseffen is dat de reguliere kwalificatiereeks op dat moment al afgelopen is. Er zijn dus al twintig ploegen die zich op die wijze hebben gekwalificeerd voor het EK. Poulewinnaars in de Nations League die via de reguliere kwalificatie al een ticket veroverd hebben, geven hun plaats in de finaleronde van de Nations League voetbal af aan de hoogst gerankte ploeg in hun divisie.

Tim Matavz
Vitesse-spits Tim Matavz neemt het op donderdag 6 september met Slovenië op tegen Bulgarije. Enkele dagen later (zondag 9 september) staat er een uitwedstrijd tegen Cyprus op het programma. Beide duels zijn in het kader van de Nations League.

Martin Ødegaard
Martin Ødegaard treft in die Nations League dezelfde tegenstanders als Matavz. Op donderdag 6 september is Cyprus de tegenstander, op zondag 9 september reist Ødegaard met Noorwegen af naar Bulgarije. Ødegaard en Matavz treffen elkaar ook nog in een rechtstreeks duel: op zaterdag 13 oktober.

Jake Clarke-Salter
Jake Clarke-Salter behoort tot de selectie van Engeland O21. Op donderdag 6 september speelt hij tegen Jong Oranje, dat met onder meer Carel Eiting, Guus Til en Sam Lammers enkele bekende gezichten voor Clarke-Salter in de gelederen heeft. Dinsdag 11 september is Letland O21 de tegenstander. Een gelijkspel tegen Nederland is voor Engeland al voldoende om rechtstreekse kwalificatie voor het EK 2019 in Italië binnen te halen.

Thomas Buitink
Thomas Buitink is de enige Vitessenaar voor wie vriendschappelijke wedstrijden gepland staan. Met Oranje O19 speelt hij op woensdag 5 september tegen zijn leeftijdsgenoten uit Engeland. Zaterdag 8 september wordt er geoefend tegen Tsjechië.

Charlie Musonda
Maakt deel uit van de selectie van Jong België. Voor de nieuweling van Vitesse, gehuurd van Chelsea, wachten confrontaties met Malta en Hongarije.

Vitesse – Bew. SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: