21 februari 2010 In de media

Pak slaag voor naïef Vitesse

Vitesse heeft zondagmiddag een kansloze nederlaag geleden in Amsterdam tegen Ajax. De Arnhemse ploeg speelde schrijnend naïef en verloor met 4-0. Vanaf de eerste minuut was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Vitesse.
De openingstreffer viel na de vierde kans voor Ajax. Luis Suarez gaf voor, Marko Pantelic stapte slim over de bal heen en Siem de Jong kon daardoor van dichtbij de 1-0 achter keeper Piet Velthuizen schieten.
Binnen het half uur stond het al 3-0. Eerst prikte Suarez de bal na een hoekschop vanaf de zijkant in de verre hoek en daarna kopte Vitesse-verdediger Paul Verhaegh de bal na een vrije trap in eigen doel. Vlak voor de pauze kon Santi Kolk uithalen na een vrije trap. Ajax-doelman Maarten Stekelenburg moest voor de enige keer op deze middag redding brengen.

Vitesse gaf Ajax alle mogelijkheden tot voetballen, aangezien de Arnhemse defensie voortdurend ruimte toeliet. Trainer Theo Bos voerde in de rust twee wissels toe. Jeroen Drost kwam linksback Calvin Jong-A-Pin vervangen en Alexander Büttner deed hetzelfde met Serginho Greene. Ajax had de rechterkant van Jong-A-Pin bewust vrijgelaten en daar deed de back niets mee. En Greene speelde als controleur veel te ver naar voren, mede daardoor was het gat tussen verdediging en middenveld te groot.

Veel haalden de wissels van Bos niet uit. Ajax bleef dominant, maar spaarde zich vanwege de wedstrijd van donderdag tegen Juventus. Na een klein uur zorgde De Jong met een afstandsschot voor 4-0.
Dankzij Velthuizen, die veel reddingen verrichtte, bleef Vitesse de schande van de dubbele cijfers bespaard. Maar op de ranglijst neemt het degradatiegevaar toe. Vitesse zakte dit weekeinde naar de veertiende plaats.

Ajax – Vitesse 4-0 (3-0)
18. Siem de Jong 1-0, 21. Luis Suarez 2-0, 27. Paul Verhaegh (eigen doelpunt) 3-0, 58. Siem de Jong 4-0.

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van Diermen, Jong-A-Pin (46.Drost); Claudemir, Greene (46.Büttner), Hofs, Stevanovic; Nilsson (74.Pröpper) en Kolk.