26 april 2020 In de media

Pascal van Wijk: “Zwarte dag voor het voetbal”

Algemeen directeur van Vitesse, Pascal van Wijk, noemt de vrijdag, de dag waarop de KNVB besluiten nam om de competitie af te sluiten, de Europese tickets toe te wijzen en geen promotie-degradatie toe te passen ‘een zwarte dag voor het voetbal’.
 "Je begint een competitie om aan het einde van het seizoen de prijzen op te verdelen. Normaal heb je winnaars en verliezers op het veld, maar nu is het noodgedwongen buiten de lijnen besloten, aldus Van Wijk in de Gelderlander. 

Hij vervolgt: "Het is ontzettend bitter voor de clubs die het hardst geraakt zijn. We begrijpen hun ontgoocheling en teleurstelling. Ons rest niks anders dan te berusten in dit besluit."

Vitesse eindigde in de tussentijds afgesloten competitie 2019 -2020 als zevende. Die plek geeft recht op het spelen van Europese Play Offs. Door de coronacrisis is echter besloten door de KNVB de competitie af te sluiten. De Europese plaatsen worden vergeven naar aanleiding van de eindstand, terwijl voor promotie – degradatie een niet bindende stemming werd gehouden onder de clubs in het betaalde voetbal. De KNVB had echter niet gemeld dat de clubs die zich zouden onthouden van stemming (9 clubs), zoals Vitesse, wel mee zouden wegen in het KNVB-besluit als zijnde 'geen voorstemmen'. Ook aan het feit dat FC Utrecht evenveel verliespunten had dan Willem II en zelfs een aanzienlijk beter doelsaldo, werd volledig voorbij gegaan. FC Utrecht, De Graafschap en Cambuur hebben reeds juridische stappen aangekondigd. AZ heeft dit nog in beraad.

De besluitvorming en -methode door de KNVB op zwarte vrijdag 24 april zal wellicht nog een staartje krijgen.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: