11 september 2019 In de media

Pasveer klimt uit diep dal na ernstige ziekte vader

Als keeper van de koploper keert Remko Pasveer zaterdag vol vertrouwen terug bij PSV, de club waar hij drie jaar lang reservedoelman was.
Vorig seizoen speelde de doelman met Vitesse al een cruciale rol in de titelstrijd door met sterk keeperswerk PSV in Arnhem op 3-3 te houden, waardoor zijn voormalige werkgever op speeldag 29 de koppositie verspeelde.

De 35-jarige goalie is helemaal terug na een loodzware periode vol sportieve tegenslag en grote zorgen op privé-vlak over de gezondheid van vader Eddie Pasveer, oud-doelman van FC Twente en De Graafschap.

Je hebt privé een zware periode achter de rug door ernstige gezondheidsproblemen van je vader. Is dat van invloed geweest op je sportieve terugval bij Vitesse?

„Toen ik bij Vitesse kwam, had hij net een openhartoperatie gehad waarbij complicaties optraden door herseninfarcten tijdens of na de operatie. Het was heel erg afwachten of het goed zou komen. Het was een heel onrustige periode in mijn leven. Dat zijn toch allemaal spanningen die je met je meedraagt. Een thuissituatie werkt altijd door naar het veld. Je kan dan nooit helemaal vrijuit spelen, maar het mag geen excuus zijn en zo heb ik het ook nooit gebruikt. Op dat moment presteerde ik gewoon wisselvallig. Dan raak je je plek kwijt en moet je zorgen dat je terugknokt. Dat heb ik gedaan.”

Hoe bepalend is je vader geweest voor jouw ontwikkeling als keeper?

„In de jeugd van SC Enschede is hij mijn keeperstrainer geworden en later was hij dat ook weer bij FC Twente en Heracles. Dat is altijd fijn geweest. Een goede vriend van mijn vader was ook keeperstrainer van zijn zoon en die had daar veel problemen mee. Maar bij ons is het altijd super verlopen. Mijn vader liet me altijd vrij. Als ik het er niet mee eens was, dan gaf hij mij ook ruimte om mijn eigen ding te doen. In die tijd heb ik mezelf aangeleerd om hem als Eddie aan te spreken, omdat ik het raar vond om ’pa’ te zeggen tussen mijn ploeggenoten op het trainingsveld. En zo spreek ik mijn vader tot op de dag van vandaag aan.”

Hoe gaat het nu met je vader?

„Hij heeft rust in zijn leven. Zijn werk als fysiotherapeut kan hij niet meer doen en hij is bezig met andere dingen. Hij komt regelmatig kijken bij onze wedstrijden, gaat vaak langs bij de kleinkinderen en speelt walking football in Enschede. Daar kan hij echt van genieten, dat is heel positief. Natuurlijk is het heel lastig voor hem om er vrede mee te hebben dat hij sommige dingen niet meer kan. Maar daar gaat hij heel goed mee om, daar heb ik absoluut bewondering voor. Gelukkig is hij er nog en kan hij dit allemaal nog. Ik had niet verwacht dat hij na die operatie nog wakker zou worden, laat staan dat hij nog zo ver zou komen dat hij weer kan fietsen en weer zoveel kan doen. Dan ben je gezegend dat het toch nog zo terecht is gekomen.”

De wedstrijd tegen PSV van vorig seizoen was de tweede na je onverwachte rentree onder de lat bij Vitesse. Inmiddels ben je weer onomstreden eerste man. Hoe heb je die ommekeer ervaren?

„Ineens sta je er weer goed op en is het allemaal hosanna. Dat is de voetbalwereld. Ik laat me er niet zo door leiden. Nu niet, maar ook niet toen het allemaal wat minder ging. Ik doe gewoon mijn ding. Natuurlijk geniet je op het veld meer als je speelt en alles goed gaat. Maar vorig jaar toen ik niet speelde, heb ik op het veld ook zoveel mogelijk plezier gemaakt en lekker getraind met de jongens.”

Het bezoek aan Arnhem was vorig seizoen het breekpunt voor PSV in de titelstrijd. Hoe kijk je terug op die wedstrijd?

„Op dat moment was het een belangrijk resultaat voor ons en ik hoop op een herhaling. Natuurlijk gun je je oude club het beste, maar als je zelf speelt, wil je gewoon winnen. En dan maakt het niet uit dat het een belangrijke wedstrijd in de titelrace is. Je wil zelf goed spelen en punten pakken. Zij moeten het uiteindelijk op eigen kracht doen. Dat is ze helaas niet gelukt.”

Hecht je veel waarde aan de huidige koppositie na vijf wedstrijden?

„Het is natuurlijk wel leuk dat we bovenaan staan. Het is het bewijs dat we goed aan het seizoen zijn begonnen. Het gevoel is goed en dat willen we ook vasthouden. Als je een goed gevoel hebt, neem je dat mee de wedstrijden in. Een bal die er normaal invalt, tik je er dan net uit. Of in aanvallend opzicht gaat de bal er net wel in. Dat zie je in de wedstrijd tegen AZ, waar we er toch een overwinning uitslepen. En dat geeft iedereen alleen maar meer positiviteit en energie.”

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: