31 mei 2019 In de media

Paul Koster laat de SV achter zich

Zijn houdbaarheidsdatum kwam eraan, voelde Paul Koster (55). Daarom legt hij zaterdag 1 juni na vier intensieve jaren als voorzitter van de Supportersvereniging Vitesse zijn taken neer.
Volgend seizoen zit hij weer gewoon als voetballiefhebber in GelreDome. ,,Ik stop met alles, maar het supporterschap van Vitesse blijft mijn corebusiness."

Chagrijnig, Paul Koster?
,,Ik ben voor het einde weggegaan. Ik was er zó klaar mee…"

Hoe vroeg?

Zó vroeg?!
,,Het ging me vooral om het vertoonde spel. Het 'Wolga-catenaccio'… Ik ben nog nooit voortijdig vertrokken. Zelfs als je 5-1 achter staat, blijf je zitten, vind ik."

Hoe lang duurt dat chagrijn?
,,Ik denk dat ik me er vandaag wel overheen kan zetten. Dit hoort erbij als je supporter van Vitesse bent. Als ik het vergelijk met twee jaar geleden: toen wonnen we eind april de KNVB-beker en waren we half mei nóg dronken. Bij Vitesse is het vaak 'net niet'. Daar ontwikkel je een pantser voor. Het is jammer dat we geen Europees voetbal spelen. Vooral voor de supporters. Dat is toch de kers op de taart. Dat leeft. Je zag het ook in het jaar na de bekerwinst."

Is het seizoen nu mislukt?
,,Ik vond het een minder seizoen. Als we de Europa League hadden gehaald, had ik dat voor Vitesse als een prijsje gezien. We zijn vijfde geworden, maar ik heb me regelmatig geel en zwart geërgerd aan het spel. Laat ik het zo zeggen: er zijn dit seizoen heel veel wedstrijden mislukt."

Wat betekent Vitesse voor u?
,,Veel. Ik zal niet zeggen alles, want dan doe ik mensen tekort. Maar wel bíjna alles. Ik vier dit jaar mijn jubileum; vijftig jaar supporter. Toen ik 6 was, ging ik voor het eerst met mijn vader naar het stadion."

U heeft het nu al twee keer over de KNVB-beker gehad.
Lachend: ,,Daar wil ik het de hele tijd wel over hebben."

Was dat het hoogtepunt in uw tijd als voorzitter van de SV?
,,Zonder meer. Vooral de aanloop naar de finale. Wat we als supportersvereniging allemaal hebben geregeld, de acties in de stad met Vitesse-frikandellen, het bord bij de John Frostbrug. Dat was zó leuk. En dan die finale nog winnen ook. Vitesse is voor mij een way of life. Ik heb in de eerste divisie met nog 700 man op Nieuw-Monnikenhuize gestaan. Dat hoort er ook bij. Supporter ben je in voor- én tegenspoed."

Geen hoogtepunt zonder dieptepunt natuurlijk.
Gedecideerd: ,,De Johan Cruijf Schaal. Na de bekerwinst mochten we plots met maar 1200 man naar De Kuip voor de traditionele wedstrijd tegen de landskampioen, terwijl daar veel animo voor was; voor ons een kans op nóg een prijs. Dat we als Vitesse-aanhangers gezamenlijk de wedstrijd hebben geboycot en steun kregen van alle andere supportersverenigingen was wel weer mooi. En we kregen bij de KNVB voor elkaar dat de regeling voor de bekerwinnaar werd verbeterd."

Wat hebben jullie verder bereikt?
,,Het nieuwe supportershome, de inrichting ervan, maar ook dat we 27 jaar na de oprichting nog altijd gesprekspartner zijn voor de club. Continuïteit is ook een verworvenheid. Daarmee kunnen we opkomen voor de belangen van de supporters."

Waarom vertrekt u eigenlijk?
,,Ik voel dat mijn houdbaarheidsdatum nadert. Het is tijd voor een nieuwe wind. Het waren tien leuke en dankbare jaren in het bestuur, maar het was ook heel intensief, met op het laatst weken van dertig, veertig uur. Dat is best een belasting."

U blijft wel supporter?
,,Jazeker. Volgend jaar ga ik weer lekker zonder verplichtingen voor en na de wedstrijd in vak 118 van de Oosttribune voetbal kijken. Ik zeg wel: 'Mijn Wilma krijgt haar vent weer terug'. Zij is gelukkig een echt Vitesse-meisje. Anders had ik dit werk ook nooit kunnen doen."

Paspoort
Paul Koster is in 1963 geboren aan de Bernhardlaan in Arnhem, op een steenworp afstand van Vitesse-stadion Nieuw-Monnikenhuize.
Tegenwoordig is Koster woonachtig in Duiven, samen met Wilma.
In het dagelijks leven werkt hij als nautisch verkeersleider.
Koster is tien jaar bestuurslid geweest van de Supportersvereniging Vitesse, waarvan de laatste vier jaar als voorzitter. Vandaag is zijn laatste dag.
Koster blijft vrijwilliger van Stichting #4 (naar het rugnummer van Theo Bos), die zich inzet voor goede doelen, zoals de kinderen van Voedselbank Arnhem.

 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: