2 februari 2011 In de media

Persoonlijk: Jordi López

‘Ik heb met Beckham, Figo en Zidane gespeeld. Toch blijft Xavi voor mij de beste’

Naam Jordi López Felpeto. Geboren Op 28 februari 1981 in Cardedeu, Spanje.

Woonplaats Ik heb vorige week de sleutel van mijn appartement in Arnhem gekregen. Partner Ik ben al twee jaar getrouwd met Noelja (30).

Familie Ik kom niet uit een sportief gezin. Mijn vader voetbalde wel, maar op een laag amateurniveau. Mijn oudere broer stopte op z'n zeventiende.

Opleiding Studeren vond ik heel leuk. Daarom heb ik zowel een business degree als een graad in de reclame behaald.

Clubs Ik ben begonnen in de jeugd van Barcelona. In 2002 ben ik naar Castilla gegaan, het tweede elftal van Real Madrid. In 2004 maakte ik mijn debuut voor De Koninklijke. Vervolgens heb ik bij Sevilla, Real Mallorca, Real Santander, Oueens Park Rangers en Swansea City gespeeld. Sinds deze winter kom ik uit voor Vitesse.

Positie Ik ben een nummer 6 volgens het systeem van Barcelona, een centrale middenvelder die de verdediging met de aanval verbindt.

Sterke/zwakke punten Over mijn sterke punten kan ik niets zeggen. Dat moeten andere mensen maar doen. Zwakke punten heeft iedereen. Mijn filosofie is dat alles altijd beter kan.

Hoogtepunt Dat was mijn periode bij Sevilla. We hadden zo'n goede ploeg, dat we in 2006 zelfs de UEFA Cup wonnen. Ik speelde alle wedstrijden, totdat ik een spierblessure opliep. Ik miste de halve finale en deed er alles aan om de eindstrijd te halen. Uiteindelijk wilde ik te graag en kwam er een nieuwe blessure overheen. Jammer, maar het neemt niet weg, dat ik die prijs heb gewonnen.

Dieptepunt Mijn periode bij Swansea City. De trainer die mij haalde werd ontslagen en de nieuwe manager nam zijn eigen spelers mee. Het gevolg was dat ik niet werd opgesteld.

Eredivisie Ik heb pas twee duels gespeeld, maar het niveau oogt erg hoog. In vergelijking met bijvoorbeeld Engeland is het voetbal hier veel technischer en verzorgder. Dit type spel ligt mij wel.

Vitesse Mijn keuze voor Vitesse kwam mede door de band met Barcelona. Ik hoorde dat ze hier volgens de filosofie van die club wilden gaan spelen, een filosofie waar ik heilig in geloof. Idool Xavi, voor mij de allerbeste voetballer van de wereld. Bij Real heb ik met David Beckham, Luis Figo en Zinedine Zidane gespeeld. Toch blijft Xavi voor mij de beste.

Bijgeloof Niet meer. Vroeger als junior deed ik voor elk duel hetzelfde. Je kent dat wel, even een stukje gras plukken, voordat je het veld oploopt. Inmiddels weet ik, dat het weinig zin heeft.

Geen profvoetballer, dan... Had ik iets met mijn diploma's gedaan. Iets in de business zou me wel liggen.

Karakter Ik ben iemand die ten koste van alles zijn doel wil bereiken. Dat is soms niet goed voor mijn humeur. Toch ben ik over het algemeen een heel vriendelijke man.

Vrije tijd Ik vind het leuk om te golfen. In Engeland was dat lastig gezien het slechte weer. Ik vrees dat ik in Nederland tegen dezelfde problemen ga aanlopen. Daarnaast haal ik heel veel rust uit lezen.

Geloof Nee. Ik geloof voornamelijk in hard werken.

Politiek De Spaanse politiek probeer ik op de voet te volgen via de televisie en het internet.

Vakantie/Stad Dat is elk jaar reden voor discussie met mijn vrouw. Aangezien ik al jaren in het buitenland verblijf, wil ik het liefst terug naar Spanje. Zij wil juist in die periodes de wereld verkennen. Meestal verlies ik de huiselijke strijd.

Televisie Doe mij maar een goede film. Film Een actiefilm of een comedy.

Muziek Ik kan alle muziek waarden. Pop, rock, dance, house en zelfs de flamenco.

Lezen Het is mijn manier te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken. Ik lees graag geschiedenisboeken, epische verhalen en romans.

Eten/drinken Ik hou vooral van Spaans eten. De Nederlandse keuken moet ik nog proberen. Ik drink het liefst water of rode wijn.

Tatoeage Ja, eentje in mijn nek. Het is een figuur dat symbool staat voor familie en vrienden.

Bijzonder nieuwsfeit De wereldwijde recessie. Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar in Spanje hebben de mensen het heel zwaar. Veel Spanjaarden verliezen hun baan en zitten zonder geld thuis.

Seizoen 2010/11 We zullen geen kampioen worden, maar we kunnen flinke stappen gaan maken. We moeten heel goed beseffen waar we nu staan. De overwinning op Roda JC geeft in elk geval vertrouwen. Als we hard werken, kunnen we het elke tegenstander moeilijk maken.

VI magazine week 5

Hoofdsponsor: