6 januari 2010 In de media

Persoonlijk – Wiljan Pluim

Uit de Voetbal International rubriek “Persoonlijk”, een vraag en antwoord interview met Vitesse speler Wiljan Pluim
Geboren Op 4 januari 1989 in een Zwols ziekenhuis. Oorspronkelijk komt mijn familie uit Elspeet.

Partner Marlinde (20) en ik hebben al zo’n tweeënhalf jaar een relatie. Zij studeert Pedagogiek aan de Universiteit van Groningen.

Woonplaats Marlinde en ik wonen een half jaar samen. We hebben een appartement in Kampen.

Karakter Over het algemeen ben ik een rustig persoon, maar af en toe heb ik een opleving. Ik treed niet vaak op de voorgrond.

Familie Mijn vader Wim (47) heeft altijd een eigen café gehad, maar daar kon hij door zijn reuma niet mee doorgaan. Nu werkt hij voor TNT Post. Mijn moeder Ans (45) is gehandicapt nadat ze ongeveer drie jaar geleden een dwarslaesie heeft opgelopen bij een verkeers­ongeluk. Daarnaast heb ik nog een broertje, Martijn (18). Hij voetbalt in de Al van VSCO ’61 uit Oosterwolde. Hij traint al wel met het eerste. Mijn familie woont in Wezep.

Clubs VV Elspeet, de amateurs van AGOVV Apeldoorn en inmiddels speel ik alweer negen seizoenen bij Vitesse.

Positie Door de blessure van Santi Kolk en de slechte resultaten in het begin van het seizoen ben ik min of meer noodgedwongen voorin terecht gekomen. De laatste wedstrijden speel ik echter weer op het middenveld. Daar voel ik me het meest thuis, het liefst sta ik centraal.

Sterke/zwakke punten Ik ben een grote, sterke jongen, heb een goede techniek, een prima inzicht en ben sterk in de passing. Daarentegen is mijn startsnelheid nog niet geweldig. Daar werk ik de laatste tijd hard aan.

Idool Van Peter Boeve heb ik erg veel geleerd. Hij woont bij ons in de buurt, in Uddel, en is een kennis van mijn vader. Ze kennen elkaar uit de tijd dat mijn vader nog voetbalde. Hij kon test­duels spelen bij PSV en Go Ahead Eagles, maar kwam uit een christelijk gezin en zag een profcar­rière niet doorgaan. Maar goed, van Peter heb ik veel privé-trainingen gehad. Vooral op mentaal ge­bied heb ik veel aan Peter gehad. Hij hielp me ook ten tijde van het auto-ongeluk van mijn moeder.

Hoogtepunt Mijn eerste basisplaats bij Vitesse in de uitwedstrijd tegen PSV op 31 oktober. Uit de trainingen kon ik het al een beetje afleiden. Toen ik thuiskwam kon ik op tal van internetsites al zien dat ik waarschijnlijk zou gaan spelen en heb ik wel even gejuicht. Een speciale dag, ik weet nog dat het erg koud was.

Onderschatte voetballer Imad Azaoum. In de jeugd bij Vitesse zat ik in een talentvolle lichting met jongens als Kevin van Diermen, Nicky Kuiper, Alexander Büttner, Ricky van Wolfswinkel, Eloy Room, Genaro Snijders en Imad. We voetbalden bijna elk seizoen om de titel. Hij was misschien wel onze meest getalenteerde voetballer. Imad was als aanvaller snel, sterk en ontzettend technisch, maar is eigenlijk altijd een talent gebleven. Inmiddels traint hij mee bij Hoofdklasser Bennekom.

Lastigste tegenstander Tegen FC Twente kwam ik Douglas en Peter Wisgerhof vaak tegen. Ontzettend sterke gasten.

Vakantie De dagen voor Kerst heb ik met Marlinde Parijs bezocht. Komende zomer ga ik met vrienden een weekje feestvieren, waarschijn­lijk ergens aan de Turkse kust.

Film/televisie Ik kijk standaard naar Onderweg naar Morgen. Erg jammer dat deze soap stopt. Muziek Ik luister graag naar de r&b van Ryan Leslie of de muziek van Michael Jackson.

Eten/drinken Rijst met kip tandoori lust ik graag. Marlinde maakt dat heerlijk klaar. Als het op mijn kookkunsten aankomt, gaat de frituurpan aan. Hoewel, mijn uitsmijters zijn wel top. Het liefste drink ik een colaatje en bij het uitgaan bier of Cola-Malibu.

Auto Een Seat Ibiza.

Ambitie Mijn verbintenis met Vitesse loopt aan het einde van het seizoen af, maar half januari gaan de club en ik om tafel voor een nieuw contract. Het bevalt me uitstekend in Arnhem en wil de komende jaren steeds belangrijker worden voor de ploeg. In Nederland is Feyenoord mijn droomclub.

Eredivisie Dit seizoen ben ik tot nu toe negen duels in actie gekomen, maar heb ik wel tegen FC Twente, PSV, Ajax en AZ gespeeld. FC Twente maakte op mij de beste indruk, ik denk dat die ploeg kampioen wordt. PSV heeft een sterke aanval en een goed middenveld, maar een kwetsbare verdediging. Ik verwacht dat RKC Waalwijk degradeert. Met Vitesse hebben we het goed gedaan als we bij de eerste negen ploegen eindigen. We presteren nog te wisselvallig en hebben veel pech gehad. Als we constanter worden en de pech omslaat naar geluk, moet een plaats bij de eerste negen lukken.

Voetbal International magazine nr 1

Hoofdsponsor: