11 november 2013 In de media

Peter Bosz boekt snel succes

Vitesse staat voor het eerst sinds 2004 bovenaan in de eredivisie, na 3-1 overwinning op FC Utrecht.
De aanstelling van Peter Bosz als hoofdtrainer van Vitesse is vooralsnog een gouden zet. De Arnhemse club staat voor het eerst sinds 2004 bovenaan in de eredivisie en de koppositie markeert het veelbelovende begin onder de vastberaden coach uit Apeldoorn.

Bosz is nu een kleine vijf maan­den werkzaam bij Vitesse. De wedstrijd tegen FC Utrecht (3-1), zaterdagavond in eigen stadion, vatte zijn aanvangsperiode als technisch hoofdverantwoordelij­ke in Arnhem goed samen. Bosz is er in relatief korte tijd in ge­slaagd zijn elftal herkenbaar te la­ten laten voetballen. Vitesse speelt zeer aanvallend, met flair en bravoure. Ongeacht de tegen­stander, ongeacht of het een thuis­wedstrijd of een uitwedstrijd be­treft.

Het spel van Vitesse oogt fris en speels. Vorig seizoen leunde de ploeg meer op defensieve zeker­heid en was de inbreng van de sterkmakers Wilfried Bony, Mar­co van Ginkel en Theo Janssen vaak doorslaggevend. Nu zijn er minder individuele uitschieters en wordt het succes bepaald door de collectieve uitvoering van de offensieve intenties van Bosz.

Na het vertrek van topscorer Bo­ny verklaarde Bosz dat hij het ge­brek aan scorend vermogen wilde opvangen met een speelwijze, waarbij zijn spelers vaker in sco­ringspositie komen. Daarin is Bosz geslaagd, want zijn ploeg creëert elke wedstrijd volop kan­sen. Vitesse heeft in de eerste der­tien competitiewedstrijden ook net zo vaak gescoord als in dezelf­de periode in het voorbije sei­zoen: 25. Het hogere aantal tegen­treffers (18 om 10) onderstreept de andere speelwijze.

In de herdenkingswedstrijd, voor de clubhelden Theo Bos en David di Tommaso, had Vitesse zaterdag een trap vanaf elf meter nodig om het overwicht ook op het bord te krijgen. Christian Atsu benutte de strafschop, na een ongelukkige handsbal van Kai Heerings (1-0). Daarmee vond Vitesse de belo­ning voor een sterk eerste half uur, waarin de gasten zich terug­houdend opstelden.

Dat veranderde na de openings­­treffer en toen werd ook de kwets­baarheid van het jonge elftal van Bosz zichtbaar. De gemiddelde leeftijd van de basiself was zater­dag 23,4 jaar. Veel routine bezit Vitesse niet. Nadat FC Utrecht het middenveld had versterkt, was Vitesse de controle kwijt. Op dergelijke momenten is het gemis van Theo Janssen voelbaar, want de geblesseerde dertiger hield het elftal dit seizoen in organisato­risch opzicht bij elkaar.

Utrecht was louter gevaarlijk ge­weest na fouten in de Arnhemse defensie, maar werd nu sterker. De ploeg van trainer Jan Wouters kwam na een uur langszij door een strafschop van Steve de Rid­der (1-1). Daaraan ging een hands­bal van Guram Kahia vooraf.

Nadat Bosz linksachter Patrick van Aanholt had doorgeschoven, herpakte Vitesse zich. Het leidde, zoals zo vaak bij Vitesse, tot een uitermate spectaculaire slotfase waarin de thuisploeg vol op de winst speelde. Voor de vierde keer dit seizoen scoorde het team van Bosz een late driepunter, het ultieme bewijs van de nimmer af­latende aanvalslust.

Mike Havenaar kopte vier minu­ten voor tijd de 2-1 achter Utrecht-goalie Robbin Ruiter. De Japanse aanvaller is een merk­waardig fenomeen aan het wor­den. Havenaar toont dit seizoen opvallend veel moeite met de een­voudige kansen en lijkt makkelij­ker te scoren bij een verhoogde moeilijkheidsgraad. In de ope­ningsfase van de wedstrijd tegen Utrecht kon hij op aangeven van Lucas Piazon vrij uithalen, maar hij raakte de bal niet goed en zijn wegglijden oogde knullig.

Maar de beslissende treffer van de avond was gegoten in pure schoonheid. Kelvin Leerdam te­kende voor de afgemeten voorzet. Havenaar kwam uit het niets voor de Utrechtse verdediging, timede beter dan zijn persoonlijke bewa­ker Gevero Markiet en liet Ruiter kansloos met een harde kopslag (2-1). Davy Pröpper, de revelatie van dit seizoen bij Vitesse, zorgde daarna voor een fraai slotakkoord. De middenvelder rechtvaardigde zijn uitverkiezing tot Man van de Wedstrijd met een prachtig schot vanaf ruim twintig meter (3-1).

Vanwege interlands ligt de eredi­visie komend weekeinde stil en dus blijft Vitesse minimaal een kleine twee weken koploper. Op­vallend daarbij is het puntenaan­tal. Vorig seizoen stond Vitesse na dertien duels met 28 punten op de derde plaats. Nu heeft de lij­staanvoerder 24 punten.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: