Peter Bosz: ‘Ik slaap met de ranglijst onder mijn kussen’
Peter Bosz nam de aanwezige supporters mee in zijn visie op de speelwijze van Vitesse en hoe hij dit op de spelers van Vitesse overbrengt. Op vlotte en praktische wijze legde hij de uitgangspunten van de opbouw-, organisatie- en scoringsfase tijdens een wedstrijd uit. De Vitesse-trainer had zijn video-analist meegenomen en ondersteunde zijn indrukwekkende presentatie met animaties en wedstrijdbeelden, die hij met regelmaat stil liet leggen om ze toe te lichten.
Na afloop van zijn presentatie beantwoorde Peter Bosz vragen van supporters en ging hij uitgebreid in op het selectiebeleid, de mentale weerbaarheid van spelers, hoe hij omgaat met de nieuwe talenten in zijn selectie en gebruik maakt van de kennis van Chelsea.
'Ik prijs mij rijk dat ik bij deze club werk met zoveel faciliteiten en gebruik kan maken van de kennis en kunde van een internationale topclub als Chelsea. Een keer in de maand reis ik naar Londen, spreek ik van Chelsea met de technisch directeur Michael Emenalo, trainer Mourinho en krijg ik meer inzicht in techniek, fysiologie en mentale begeleiding. Dat is genieten, want de Premier Leage loopt mijlenver voor op de Eredivisie in de wetenschappelijke benadering van voetbal', aldus Bosz.
In de media vertelde Peter Bosz regelmatig dat hij nooit naar de ranglijst kijkt. Een aanwezige supporter had op dat punt zo zijn bedenkingen bij een geboren winnaar, zoals Peter Bosz als Vitesse-speler al was. De vraag werd gesteld hoe het werkelijk zat. 'Ik slaap met de ranglijst onder mijn kussen!', was het resolute antwoord.
Na de pauze gingen Joost de Wit en Mo Allach met de aanwezige supporters in discussie naar aanleiding van een aantal geformuleerde stellingen zoals bijvoorbeeld 'Vitesse is te sterk afhankelijk van Chelsea', 'Vitesse moet de continuïteit in haar organisatie waarborgen' en 'Financial Fair Play (FFP) belemmert Vitesse in haar groei'. De gasten namen alle ruimte om de vragen van de aanwezige supporters te beantwoorden.
Technisch directeur Mo Allach gaf aan dat er een inhaalslag wordt gemaakt met betrekking tot de investering in de jeugd. Investeringen in de jeugd zijn niet van invloed op Financial Fairplay. 'We hebben een fantastische jeugdaccommodatie gerealiseerd op Papendal. Het is nu tijd om te investeren in technische ondersteuning en in de bezetting van de staf. Denk aan het aantrekken van ervaren jeugdtrainers, scouts en een sportpsycholoog. Wij zetten vol in op jeugdtrainers met, bij voorkeur, een Vitesse-verleden. Knol, Hofs, en Janssen zijn daar voorbeelden van. De beste jeugdspelers uit de regio moeten naar Vitesse willen komen.
'Spelers die wij uit de regio halen moeten wel aan een bepaalde kwaliteit voldoen. Voetballers uit het buitenland worden alleen gehaald als zij beter zijn dan wat we al in onze selecties hebben. Naast voetballen wordt er ook volop aan de ontwikkeling en scholing van onze jeugdspelers gewerkt. Ook de scouting gaan we kwalitatief inrichten.'
Algemeen directeur Joost de Wit benadrukte dat Vitesse haar eigen keuzes maakt. ‘Wij werken nauw samen met Chelsea, profiteren van hun kennis, kunde en netwerk, maar maken onze eigen keuzes. Dat hebben de opstellingen van onze A-selectie in de afgelopen weken wel bewezen. Wij blijven de komende seizoenen met vier of vijf spelers van Chelsea spelen. Op deze spelers kunnen wij geen waarde maken, maar ze halen de totale waarde van Vitesse omhoog.’
‘Net zoals de supporters willen ook wij graag eerder in de voorbereiding op het seizoen onze selectie compleet hebben. Dit is onderwerp van gesprek met Chelsea en wij steunen initiatieven om de transferdeadline naar 15 of zelfs 1 augustus te krijgen.’
‘Wij zijn blij met het vastleggen van kledingsponsor Macron voor vijf jaar. Een goede, kwalitatieve partner en het biedt continuïteit. Op dit moment hebben wij Youfone op het shirt staan en wij zijn in gesprek met partijen die geïnteresseerd zijn voor het volgend seizoen. De tijden van langdurige contracten met A-sponsoren zijn voorbij. Die krijgen clubs als bijvoorbeeld Ajax ook niet meer. Toch merken wij dat Vitesse een steeds interessantere partij in Nederland is en dat ook buiten de landsgrenzen onze naamsbekendheid groeit. Daarnaast richten wij ons ook nadrukkelijk op de regionale markt.’
De geplande forumavond-eindtijd van 22.30 uur werd ruimschoots overschreden. Na afloop gingen de gasten nog uitgebreid individueel met de Vitesse-supporters in gesprek.