3 november 2010 In de media

Piet Velthuizen blijft rustig op de bank

Piet Velthuizen verkoos het avontuur in Spanje boven de beoogde opmars van Vit­esse onder Merab Zjordania. Hoe gaat het met de doel­man van Hércules Alicante?
Piet Velthuizen liep zondag­middag breedlachend door de catacomben van het Goffertstadion. Na de Gelderse derby stapte hij even de kleedkamer van Vitesse binnen. De doelman, die vandaag 24 wordt, vond het zichtbaar prettig de spelers en begeleiders van zijn oude ploeg even terug te zien. „Het is jammer dat Vitesse niet heeft gewonnen”, stelde de goalie nadat de Arnhemse ploeg bij NEC op 0-0 was blijven steken. „Mooie redding van Eloy Room, hè? Hij pakte die kopbal in de slotfase knap.” Zaterdagavond zat Velthuizen nog op de bank bij Hércules Alicante, tijdens de thuiswedstrijd tegen Real Madrid (1-3). Zondagochtend stapte hij in het vliegveld naar Ne­derland en maandagavond vloog hij terug naar Alicante. „Ik wilde absoluut bij deze wedstrijd zijn”, sprak hij in Nijmegen. „Ik heb de ontwikkelingen bij de club niet zo goed kunnen volgen, doordat ik nog geen internet had.”

In augustus verliet hij Vitesse voor Hércules Alicante, voor spelen in de Primera Division en voor het avontuur in Spanje. „Het is lekker weer, het is verleidelijk dit te zien als een vakantie, maar je komt er om te werken en te presteren. Het niveau is heel hoog.”
Velthuizen speelde nog maar een wedstrijd. Afgelopen woensdag, te­gen Malaga in de Copa Del Rey. In Spanje geven trainers tijdens de eerste bekerronden wel vaker de kans aan reservisten. Mooi voor de international was wel dat hij de nul hield: 0-0.

„Ik ben pas twee dagen voor het sluiten van de transfermarkt naar Hércules gegaan”, expliceert Velt­huizen zijn situatie. „Daardoor heb ik de voorbereiding groten­deels gemist. Daarna was ik twee weken weg met Oranje. Ik spreek de taal niet, dus is het logisch dat de trainer eerst voor een ander kiest.”
Die ander is Juan Catalayud. Hij verrichtte in het openingsduel bij Barcelona (0-2) een serie wereld­reddingen en heeft alle competitie­duels gekeept. „We halen goede re­sultaten, dus is er geen reden iets te veranderen. Als mijn kans komt, dan moet ik er staan.”
Het lijken berustende woorden.

„Wat heeft het voor zin tramme­lant te maken? Spanje is een ande­re cultuur, tranquilo. We speelden gisteren tegen al die sterren van Madrid. Natuurlijk wil ik dan spe­len. Dan baal ik, natuurlijk. Maar ik moet rustig blijven. Voor mij is het belangrijk dat ik de taal leer, en dat ik wen aan de cultuur.”
Heeft hij al met de trainer gespro­ken over zijn positie? „ Nee. Het is hier niet gebruikelijk dat je naar de trainer stapt als je niet speelt. Dat doet geen enkele speler. Ik moet gewoon hard werken. En daar ben ik hard mee bezig.”
Spijt van zijn keuze voor Hércules Alicante heeft hij niet. „Natuurlijk niet. Moet ik al na twee maanden spijt hebben?”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: