14 mei 2010 In de media

Piet Velthuizen vertrouwt op de bondscoach

Nog geen dag nadat Piet Velthuizen zijnWK- droom uiteen hoorde spatten, besloot de jonge doelman van Vitesse de knop om te draaien. „Wat kan ik anders doen”, zei Velthuizen nadat hij een avond zijn mobieltje stil had laten staan om de teleurstelling te verwerken.
„Voetballen is vallen en opstaan. Ik ben gevallen, nu is het tijd om weer op te staan”, zei de Nijmegenaar, die er heilig van overtuigd was dat hij als één van de drie Oranje-doelmannen naar hetWK in Zuid-Afrika zou gaan.

Bondscoach Bert van Marwijk sprak dinsdag persoonlijk met Velt­huizen. De trainingsdagen in Hoenderloo stonden na dat ge­sprek voor Velthuizen in een an­der daglicht. „Ik ben mijn plaats natuurlijk niet in die twee dagen in Hoenderloo kwijtgeraakt”, sprak Velthuizen. „Maar de bonds­coach maakt een keuze, die heb ik te respecteren. Het is netjes dat hij mij persoonlijk uitleg heeft gege­ven. Er is ook niks anders gezegd dan wat de bondscoach naar bui­ten heeft gebracht.”

Van Marwijk zei op basis van ‘vorm, talent en ervaring’ te heb­ben gekozen. ‘ En die keuze pakte voor Piet verkeerd uit’. De talent­volle doelman raakte ondanks een uitstekend jaar bij Vitesse zijn plaats kwijt aan Sander Boschker van FC Twente. Die mag met eer­ste keuze Maarten Stekelenburg van Ajax en Michel Vorm van FC Utrecht naar Zuid-Afrika.

Velthuizen ging vervolgens wel in op de uitnodiging van Van Mar­wijk om ook de tweede trainings­stage (donderdag, vrijdag) in Hoen­derloo mee te maken. „Natuurlijk doe ik dat. Het betekent weer vier trainingen met spelers die tot de beste van de wereld behoren. Maar het voelt wel anders. Je bent er bij, maar je hoort er niet meer bij”, zei Velthuizen, bij wie de klap als een mokerslag was aange­komen. „Ik was er van overtuigd dat ik er bij zou zitten. Ik heb het hele jaar altijd bij de selectie geze­ten. De bondscoach heeft gezegd dat ik in beeld blijf en daar heb ik ook vertrouwen in. Hij maakt al­leen voor dit WK een andere keu­ze en dat is voor mij ontzettend zuur. Het mooiste toernooi van de wereld gaat aan mijn neus voorbij en ik kan er niks aan doen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat ik straks, als het WK voorbij is, weer word opgeroepen door de bonds­coach”, aldus Velthuizen, die zich nu kan buigen over zijn toekomst.

Velthuizen staat ‘ in binnen- en buitenlandse belangstelling’, zoals hij zelf zegt. „ Maar niks concreets nog. Mijn contract loopt nog een jaar door bij Vitesse. Als er niks komt, speel ik hier. Als Vitesse geen geld heeft om mijn contract te verlengen en nog geld voor mij wil krijgen, is het beter mij te ver­kopen. Misschien is dat het beste voor mij én voor de club.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: