17 maart 2010 In de media

Piet Velthuizen wil tot 2013 bijtekenen

Reservedoelman van Oranje wil langer blijven bij degradatiekandidaat Vitesse. Piet Velthuizen ( 22) wil zijn contract bij Vitesse met twee jaar verlengen, tot me­dio 2013. Een opmerkelijk initiatief van de derde keeper van Nederland.
Piet Velthuizen wil in ge­sprek met de clubleiding. De doelman van Vitesse en tweede reservekeeper van Oranje is bezig aan een uitste­kend seizoen en lijkt klaar voor de stap naar de top.
„Maar ik wil nog wel twee jaar bij Vitesse blijven, ik ben hier nog niet klaar”, laat de Nijmegenaar on­gevraagd weten.

Vitesse heeft de hoop op een lan­ger verblijf van Velthuizen min of meer opgegeven. De doelman heeft een contract tot 30 juni 2011 en zou deze zomer verkocht moe­ten worden, wil hij niet transfer­vrij de deur uitgaan. Omdat de sa­larissen bij Vitesse omlaag moe­ten, terwijl Velthuizen juist een topseizoen keept, gaat Vitesse er vanuit dat de doelman bezig is aan zijn laatste of voorlaatste jaar.
Een oriënterend gesprek met de zaakwaarnemer van de doelman bevestigde voor Vitesse de schijn­bare onmogelijkheid van een con­tractverlenging. Maar Velthuizen denkt daar anders over.

„ Ze kunnen mij wel willen verko­pen, maar ik weet niks van belang­stelling. En ik ben nog niet klaar bij Vitesse. Ik heb mij ooit bij Vit­esse vier doelstellingen gesteld, drie daarvan heb ik er gehaald. Ik wilde eerste keeper worden, ik wil­de bij Vitesse het Nederlands elftal halen en ik wilde een seizoen min­der dan vijftig tegengoals krijgen.
Maar de vierde doelstelling heb ik nog niet gehaald. Ik wil met Vites­se Europa in. En ik vind het zonde als ik wegga zonder dat ik al mijn doelstellingen heb gehaald.”

Over de maakbaarheid van die laat­ste doelstelling, wil Velthuizen niet lang nadenken. Vitesse is de­gradatiekandidaat en Europees voetbal lijkt verder weg dan ooit.
„Wat er moet gebeuren, is niet mijn zaak. Dat is een zaak van de clubleiding. Daar moeten zij maar voor zorgen”, meent de 22- jarige doelman, wiens ambities op de langere termijn wel verder reiken dan die van sluitpost in Arnhem.
„ Ik wil hogerop, zeker weten.
Maar als ik twee jaar bijteken, ben ik nog steeds pas 25 jaar. Ik heb de tijd. En pas als we Europa in zijn gegaan, heb ik mijn doelen be­reikt”, aldus Velthuizen, de enige speler die dit ondermaatse seizoen in absolute topvorm steekt.

Velthuizen is ook gevoelig voor de smeekbeden van het publiek.
„ Supporters vragen mij steeds va­ker of ik wil bijtekenen. Dat vind ik mooi en ik wil het ook. Ik weet niet of Vitesse mij minder salaris kan bieden, maar ik wil in elk ge­val een keer om de tafel om te pra­ten en om te kijken wat er moge­lijk is. Ik heb de behoefte dat te be­spreken”, aldus Velthuizen, die in 2006 onder Aad de Mos debuteer­de onder de lat en toen acht duels speelde.

Sindsdien is hij drie seizoenen de onomstreden eerste doelman van de club. Hij speelde inmiddels één interland en gaat als tweede of der­de doelman met Oranje mee naar hetWK in Zuid-Afrika. Met een verkoop in de zomer houdt hij geen rekening.
„In drie jaar ben ik twaalfde, twaalfde en tiende geworden met Vitesse, nu wordt het ook iets in die richting, want we degraderen echt niet. Maar ik zit veertien jaar bij de club en ik wil een keer op een Europese plek eindigen. Dat heb ik nog nooit gehaald.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: