27 november 2012 In de media

Piraten in geel-zwart

Kom op: nu met z’n allen fan worden van Vitesse. Gewoon achter dat huurlingenleger gaan staan, ons blij laten maken door een elftal dat geen jongensvoetbal speelt, maar mannenvoetbal.
Gelukkig zijn er geen presentatoren meer die deze bonte kliek op zijn Frans aankondigen als Wietaz: als er ooit een tijd was waarin pseudo-deftigheid ongepast was bij Vitesse, dan wel nu. Mijn god, wat een maf stel. En wat zijn ze goed.

Saamhorig en geraffineerd, en bot als het moet. Kijkend naar het opmarcheren van linksback Patrick van Aanholt waan je je compleet in de Serie A. Dat rennen met die wapperde zwarte haren van hem, die nimmer wijkende suggestie van slechtheid: de eredivisie voorbij.

Het knokkerscollectief van Fred Rutten klimt naar de top en laat het daar vooral lang blijven. Als het even kan tot in mei, natuurlijk! Wie wint bij zowel Ajax als PSV is een kampioenskandidaat, klaar.

Verfrissend
Er zou gek genoeg een reinigende werking van kunnen uitgaan. Naast alle verheven praatjes in Nederland over positiespel en doordekken, over lopen tussen de linies, is een team geboren dat toont wat voetbal van oorsprong is: een contactsport. Ook in Eindhoven stond het schouwspel weer mijlenver af van het gecoiffeerde ‘uit de duels blijven’. Het regende duels, gewoonweg verfrissend.

Is het toeval dat Vitesse uit vaker wint dan thuis? Waarschijnlijk niet. Dit in 2010 opgekochte en binnenstebuiten gekeerde Vitesse is inmiddels van niemand – zie de lege plekken in het Gelredome. Als een elftal piraten entert Vitesse de vijandelijke stadions en gaat er met de buit vandoor. Meestal verdiend en soms, zoals bij PSV, onverdiend.

Hooguit is Vitesse van een gedrongen type uit Georgië, zo’n voorzitter in een leren jack die beschudigingen van zwendel en belastingontduiking afdoet als ‘politieke kwesties’. De dubbele kin van Merab Jordania – indruk: geboefte achter glas – sloot zondag naadloos aan bij het spel van Kalas, Kashia en Kakuta: de K3 noir uit Arnhem. Zie die uitheemse mannen eens knokken in dat fijne ordinaire geel-zwart.

Zie de graspollen losschieten, zie zelfs de ex-ideale schoonzoon Marco van Ginkel eens smerig tackelen. Zie Theo Janssen cynisch grijnzen na al weer een prachtig draaiende crosspass. Theo – verlost van de havisten uit Amsterdam-Zuidoost – speelt weer op straat.

Maf stel
Een maf stel, zoals gezegd. FC Hollywood aan de Rijn? Nou en of. Met hoofdrollen voor Wilfried Bony en de voormalige drugsverslaafde Jonathan Reis (gouden hartje, maar kom niet aan zijn moeder) verbleken Taxi Driver en Pulp Fiction tot Sesamstraat. Move over, John Travolta, wij hebben Piet Velthuizen!

Die zwarte kousen en daarboven op de rug zo’n groot zwart vierkant: de voetbalvariant van de piratenvlag. Op de borst trouwens geen doodskop, zelfs helemaal niets, maar de deal met shirtsponsor Socar schijnt al bijna rond te zijn. Een oliemaatschappij uit Azerbeidzjan: dat kon er ook nog wel bij.

Op deze manier wordt alles aan Vitesse robuust, on-Hollands mannelijk, stoer en – laat dat maar aan trainer Rutten over – gericht op de aanval. Het is daar in Arnhem een bende, een meeslepende, hopelijk nog heel lang aansprekende bende.

NuSport / Foto’s SV – Gif’s SV-forum

Hoofdsponsor: