6 mei 2012 In de media

Plichtmatig Ajax toch ruim langs Vitesse

Landskampioen Ajax heeft het seizoen afgesloten met een overwinning bij Vitesse (1-3). André Ooijer maakte in zijn laatste wedstrijd één van de Amsterdamse treffers.

Er stond voor beide ploegen niets meer op het spel en dat was ook te merken in de GelreDome. Bij Ajax leek de kater van het kampioensfeest nog niet verwerkt. De kersverse landskampioen was in het grootste deel van de eerste helft inspiratieloos. Trainer Frank de Boer liet onder meer Christian Eriksen en Kolbeinn Sigthorsson thuis. André Ooijer, Dimitry Bulykin en Ismaïl Aissati, die vertrekken, kregen een basisplek tegen Vitesse.

Vitesse profiteert
De wisselingen kwamen het spel van Ajax niet ten goede. Vitesse, dat zich opmaakt voor de play-offs voor Europees voetbal toonde meer bereidheid om er een aantrekkelijke wedstrijd van te maken. De ploeg van John van den Brom vormde voor de wedstrijd een erehaag voor kampioen Ajax, maar daarna was er van veel respect weinig sprake. Vitesse nam het initiatief en kreeg enkele fraaie kansen. De eerste grote kans kwam na twee minuten op naam van oud-Ajacied Jan-Arie van der Heijden. Zijn schot belandde op de onderkant van de lat.

Ajax leek nog niet te schrikken van het wapenfeit en bleef in een bijzonder traag tempo spelen, tot woede van onder meer aanvoerder Jan Vertonghen. De Belg kon het tijd niet op tijd keren. Nadat Giorgi Chanturia, Michihiro Yasuda en Nicky Hofs kansen misten, was het na een half uur spelen toch raak. Chanturia zette Hofs met een steekpass alleen voor doelman Jasper Cillessen. De vervanger van Kenneth Vermeer was kansloos. De 1-0 was verdiend voor Vitesse, maar bleek ook een wake-up call voor het matte Ajax, dat even aanzette.

Ajax keert het tij
Bulykin kopte de Amsterdammers vlak voor rust op gelijke hoogte na een goede voorzet van Aissati. Ajax ging daarna op zoek naar meer, maar Aissati en Theo Janssen zagen hun schoten precisie missen. Vitesse leek ook na pauze nog niet helemaal bekomen van de gelijkmaker. Ajax had het betere van het spel, maar echt grote kansen bleven uit. Een oprisping van Renato Ibarra leidde Vitesse bijna naar een nieuwe voorsprong. Zijn inzet ging via de lat over. Kort daarna schoten Alexander Büttner en Chanturia over.

Een kwartier voor tijd wist Ajax toch de zege op te eisen. Uitgerekend routinier André Ooijer maakte van dichtbij de 1-2. De vertrekkende verdediger werd bedolven onder zijn ploeggenoten. Enkele minuten later maakte ook Vertonghen waarschijnlijk zijn laatste goal voor Ajax. De aanvoerder schoot een vrije trap hard in, maar zag Piet Velthuizen de bal in eigen doel grabbelen. Met de 1-3 was de wedstrijd beslist. De Boer besloot daarom oud-ploeggenoot Ooijer een publiekswissel te gunnen. Ajax besloot dit seizoen met de veertiende zege op rij. Die kreeg bijna nog meer glans na een fraai wippertje van Daley Blind, maar de verdediger zag zijn inzet voor de doellijn gekeerd worden.

Goal

Hoofdsponsor: