30 juni 2012 In de media

Plovdiv-fans haten zwartgeel

Geelzwart zijn de clubkleu­ren van Vitesse, maar ook van Botev Plovdiv, stadsge­noot en aartsrivaal van de fa­natieke aanhang van Loko­motiv Plovdiv.
De mobiele eenheid stormt het voetbalveld op. De club Botev Plov­div heeft zojuist in ei­gen huis de stadsderby gewonnen van aartsrivaal Lokomotiv Plovdiv.

Fans, spelers en stafleden vliegen elkaar stevig in de haren. Zelfs het arbitrale trio mengt zich in het ge­woel. Op Youtube staan verschil­lende filmpjes van de rellen.

Terwijl er van alles door de lucht vliegt en vuurwerk op het veld be­landt, worden delen van het sta­dion van Botev in brand gestoken.

Voetbal is oorlog en dat willen aan­hangers van Oost-Europese teams nogal eens erg letterlijk opvatten.

De aanhangers van Lokomotiv Plovdiv, de tegenstander van Vites­se in de Europa League, staan be­kend als een van de meest fanatie­ke fanschares in Bulgarije.

Een probleem voor Vitesse-suppor­ters die in hun eigen clubkleuren naar Plovdiv willen afreizen, is dat de aartsrivaal van Lokomotiv, Bo­tev Plovdiv, net als de Arnhem­mers in het zwartgeel speelt. De kleuren werken voor de ultra’s als een rode lap op een stier.

Buiten de ‘gewone’ fans, telt Loko­motiv Plovdiv drie of vier groepen ultra’s – uiterst fanatieke suppor­ters. Volgens een Bulgaarse spor­tjournalist bestaat de harde kern uit 150 tot 200 hooligans, die in ei­gen land meer dan berucht zijn.

Wie op internet zoekt op de Plov­div Ultra’s stuit direct op een foto van een groep mannen die allen de Hitlergroet brengen en racis­tische vlaggen dragen zoals de White Power-vlag.

De meest fanatieke ultra’s van Plo­vdiv noemen zichzelf Gott Mit Uns. Deze naam is een oude nazis­tische strijdkreet, die onder meer de koppels van de DuitseWehr­macht sierde. De leden staan be­kend om hun voorliefde voor na­zi- symboliek. Tatoeages van swasti­ka’s zijn de norm. In het logo van Gott Mit Uns prijkt de Reichsadler, de adelaar van het Derde Rijk.

Een andere groep, de Lauta Hools voert als credo ‘twintig jaar georga­niseerd geweld’. Op hun website prijken video’s van afgesproken vechtpartijen. Afstanden spelen voor deze fans geen rol: Wales, En­geland, Griekenland, België, overal reizen ze hun eigen team of de na­tionale ploeg achterna.

Volgens een Bulgaarse verslagge­ver is te verwachten dat veel fans naar Arnhem zullen komen, als justitie ze geen reisbeperkingen heeft opgelegd. „ Omdat Lokomo­tiv niet vaak Europees speelt, ver­wacht ik dat er met gemak vijftien­honderd man mee zullen komen.

Afhankelijk van de uitslag van de eerste wedstrijd natuurlijk. Daar­naast zullen ook Bulgaren uit Ne­derland, Duitsland en omliggende landen naar de wedstrijd komen.

Voor de bekerfinale van Lokomo­tiv kwamen duizend buitenlandse supporters naar Plovdiv.”

In september 2011 lieten de hooli­gans uit Plovdiv zich van hun slechtste kant zien. Een woedende menigte van tweeduizend man, waaronder veel ultra’s, trok naar het dorpje Katunitsa, vlakbij Plov­div. Een 19-jarige jongen was dood­gereden door een automobilist die werd gelinkt aan een vermeende Roma maffiabaas.

Tijdens de rellen gingen twee au­to’s en vier huizen van de Ro­ma- familie in vlammen op. Meer dan honderd relschoppers werden opgepakt. Volgens de Bulgaarse po­litie bestond een groot deel van de betogers uit hooligans en aanhan­gers van extreem-rechtse groepe­ringen.

Gelderlander

Hoofdsponsor: