22 mei 2010 In de media

Pluim: ‘Ooit een WK spelen, dat kan ik zeker bereiken’

Het luchtdek staat synoniem voor het seizoen van Vitesse. De donkergrijze wolken produceren regendruppels die als tranen neerdalen op Papendal. Het sportcomplex ligt er zwijgzaam bij. De voetbaltrots van Arnhem is uitgespeeld. Lichaam en geest kunnen herstellen en opgeladen worden voor een nieuw voetbalseizoen. Eén dat meer vreugde moet gaan brengen dan de voorbij jaren.

De stilte wordt doorbroken door de motoren van een metallic zilveren Chrysler die langzaam over het asfalt rolt. De bolide stopt, het raampje gaat open. Wiljan Pluim steekt zijn hoofd naar buiten. “Stap in, het is nog wel een stukje lopen.” Eenmaal aangekomen bij het spelershome wordt er medegedeeld dat men over een half uur de deuren gaat sluiten. “Dan gaan we wel even bij het motel zitten”, besluit Pluim. Met zijn linkervoet in het loopgips strompelt hij terug naar zijn auto. “Het is een geluk bij een ongeluk dat ik aan het einde van het seizoen geblesseerd ben geraakt. De eerste weken werd ik gek. Je kan en mag niks. Maar het gaat de goede kant op. Ik mag ook steeds meer doen. Zo kan ik me in alle rust voorbereiden op het nieuwe seizoen.”

Eenmaal in het motel merkt een voorbijlopende serveerster de Vitesse-speler op. “He, jij bent toch Pluim? Vanavond pannenkoeken bakken?” De geblesseerde aanvaller knikt en grijnst. “Het komt goed uit dat het interview voor vandaag staat ingepland. Vanavond moet ik sowieso in Arnhem zijn. We gaan met de selectie namelijk pannenkoeken bakken voor de vrijwilligers.” Pluim is woonachtig in Kampen: “Ik vind het niet erg om elke dag op en neer te rijden.” Dat zal hij wellicht tot 2013 blijven doen: ondanks de interesse van een aantal clubs besloot Pluim om voor drie seizoenen bij te tekenen.

Hij kijkt naar zijn gebroken linkervoet, die nog de nodige commotie heeft opgeleverd. “Deze club geeft me een goed gevoel”, zegt Pluim. “Ik heb natuurlijk met Feyenoord gesproken, waar ik van kleins af aan al fan van ben. Leo Beenhakker en Mario Been hadden het steeds over een speler met een goed linkerbeen tijdens ons gesprek. Toen ik aangaf dat ik toch rechtsbenig ben keken ze vreemd op en zeiden ze ‘maar we hebben je tijdens wedstrijd zoveel met links zien doen?’ Daarna praatten ze er een beetje overheen en uiteindelijk liep het op niets uit. Ik ben redelijk tweebenig en doe inderdaad veel met links. Ik neem Feyenoord niets kwalijk, maar ze hadden toch wel beter moeten weten. Beetje vreemd. Daarna speelde ik met Vitesse in De Kuip. Ik scoorde met het hoofd en het tweede helft was ik dicht bij een tweede doelpunt. Mijn schot ging net naast. Dat was met mijn linkervoet!”

Niet in De Kuip, maar in het Philips Stadion viel Pluim het afgelopen seizoen met name op toen hij tegen PSV (1-0 verlies) zo’n beetje de hele Eindhovense verdediging doldraaide. Het kappen en draaien liet menig toeschouwer denken aan een volleerde Coerver-specialist. “Ik heb in de jeugd veel op kappen en draaien kunnen en mogen trainen. Als ik met de bal niet goed uitkwam op mijn rechterbeen, dan kapte ik naar links. Mijn trainer in de C-jeugd stimuleerde dit. Hij had zelf in de zaal gespeeld en was wel gecharmeerd van mijn stijl.”

Lange tijd leek Pluim als exponent uit de jeugdopleiding echter niet te slagen bij Vitesse, maar dit seizoen volgde dan toch zijn definitieve doorbraak in de hoofdstad van Gelderland. Na een moeilijke periode, zowel privé als maatschappelijk, ziet de toekomst er weer rooskleuring uit. Eigenlijk is de aanvaller een beetje de hoop in bange dagen voor Vitesse. “We zijn veertiende geworden, maar hadden natuurlijk veel hoger moeten eindigen. Waar het aan ligt? We hebben een jonge ploeg en missen een echte leider. We kunnen niet altijd even goed met druk omgaan. Doordat we geen leider hebben probeer jezelf ook steeds meer de kar te gaan trekken. Ik word door de trainer belangrijk gemaakt en voel me steeds belangrijker. Ik moet wel constanter gaan presteren .”

Pluim barst van het zelfvertrouwen en hoopt dit over te kunnen gaan brengen op zijn ploeggenoten. “Ik hoop natuurlijk dat Piet Velthuizen ook blijft. Ik kan bij Vitesse zelf nog de nodige stappen maken. Natuurlijk ben ik ambitieus, maar ik ben me er ook van bewust dat ik een half jaar geleden totaal geen uitzicht had op een mooie voetbaltoekomst. Toch heb ik weer de wens om ooit op een WK te spelen en naar een buitenlandse topclub getransfereerd te worden. Dat kan ik nog zeker bereiken. Maar eerst wil ik hier mijn basisplaats behouden en met Vitesse op termijn voor Europees voetbal gaan strijden.”

Voetbalzone

Hoofdsponsor: