8 februari 2011 In de media

Pot breekt lans voor Pröpper

Bondscoach Cor Pot wil Vitesse-speler Davy Pröpper bij Vitesse een hart onder de riem steken door hem bij Jong Oranje voorlopig te blijven selecteren.

Door de komst van een groot aantal buitenlanders is de 19-jarige middenvelder op een zijspoor beland. ,,Dit is een beetje een protest naar Vitesse toe,’’ zegt Pot in Oisterwijk, waar Jong Oranje zich voorbereidt op de interland tegen Tsjechië onder 21.

Davy Pröpper is een van de grote talenten in Nederland. ,,Het is ontzettend jammer dat hij niet meer speelt. Voor het Nederlandse voetbal is dat geen goede zaak,’’ vindt Pot, die de ontwikkelingen bij Ajax onder Frank de Boer van harte toejuicht.

De bondscoach kan spelers, die bij hun club weinig speeltijd krijgen, niet al te lang handhaven in de selectie van Jong Oranje. ,,Ik weet dat Pröpper zijn contract kan verlengen bij Vitesse. Hij moet daar zelf een goede keuze in maken en zijn kansen afwegen,’’ aldus Pot.

Om dezelfde reden kan Tim Krul morgenavond, als Jong Oranje in het stadion van RKC in actie komt (18.00 uur), zijn laatste wedstrijd spelen als jeugd-international. Krul is bij Newcastle United op de bank beland. ,,Ik bespreek dat nog met Bert van Marwijk. Hij is een van de weinige echte keeperstalenten en blijft kandidaat voor Oranje.’’Pot juicht het toe dat Patrick van Aanholt Chelsea heeft ingeruild voor Leicester City en dat Jeffrey Bruma later deze maand ook nog verhuist naar een goede club in Championship.


Update: Vitesse ‘zeer ontstemd’ na uitspraken Pot over ‘protestselectie’ Pröpper

Cor Pot wil met het selecteren van Davy Pröpper een signaal afgeven richting Vitesse. De bondscoach van Jong Oranje hekelt het beleid bij de Arnhemmers.

"Dit is een beetje een protest naar Vitesse toe", zegt Pot in De Telegraaf over het selecteren van Pröpper, die bij zijn club wisselspeler is geworden na alle buitenlandse aanwinsten. "Het is ontzettend jammer dat hij niet meer speelt. Voor het Nederlandse voetbal is dat geen goede zaak. Ik weet dat Pröpper zijn contract kan verlengen bij Vitesse. Hij moet daar zelf een goede keuze in maken en zijn kansen afwegen."

Pröpper is één van de grootste talenten in het Nederlandse voetbal. Ajax probeerde de aanvaller afgelopen transferperiode al naar Amsterdam te halen, maar daar stak zijn huidige werkgever een stokje voor. Hij kan zijn contract nu verlengen in Arnhem.

UPDATE:

Vitesse heeft met verbazing kennisgenomen van de uitlatingen van Cor Pot. "We zijn daar zeer ontstemd over", reageerde technisch directeur Ted van Leeuwen tegenover het ANP. "We vinden het zeer ongepast dat een bondscoach zich met het beleid van een club bemoeit en indirect ook daarmee de opstelling van de ploeg beïnvloedt. Je zou ook kunnen zeggen dat Pot aan Davy het advies geeft om niet bij te tekenen bij Vitesse. Dat kan natuurlijk niet."

UPDATE (2):

Bondscoach Cor Pot heeft zijn woorden omtrent het selecteren van Davy Pröpper genuanceerd. "Davy is één van de grootste talenten van het land. Daarom is het doodzonde dat zo’n jongen niet aan spelen toekomt", zegt hij tegenover OnsOranje.

"Maar in algemene zin heb ik bedoeld dat talenten bij hun clubs aan spelen toe moeten komen om voor een plek bij Jong Oranje in aanmerking te komen", vervolgt Pot. "Dat geldt niet alleen voor Pröpper bij Vitesse, maar ook voor jongens van Ajax, Feyenoord, Chelsea en Newcastle. Je moet regelmatig op niveau spelen."

Pot selecteert het liefst spelers die bij hun club veel speelminuten maken, zo blijkt uit zijn woorden. "Er zijn weinig jonge jongens die veel speelminuten pakken in het eerste van hun club. Ergens is dat echter ook weer inherent aan de tijd en de leeftijd van deze groep. Ze zitten tegen het eerste elftal aan, maar moeten nu de laatste stap maken", besluit de bondscoach.

Telegraaf/Elf

Hoofdsponsor: