12 januari 2019 In de media

Prijzenjacht van Vitesse eist lef van Slutskiy

Vitesse zit vol vraagtekens na het trainingskamp in Portugal. Vlagen van brille en gogme scheppen slechts een broze voedingsbodem voor een flitsende hervatting van de competitie in Arnhem.
Twee oefenduels en een zwaar trainingsregime vormen het fundament voor de prijzenjacht van Vitesse in 2019. De Arnhemse club wil in de zomer weer Europa in. Via de play-offs of de KNVB-beker, het maakt coach Leonid Slutskiy niet uit.

De waarde van de wedstrijden in Portugal is betrekkelijk. Door persoonlijke blunders verwerd de oefenpartij tegen VfL Wolfsburg (3-0 verlies) tot een niemendalletje. De Duitsers hoefden zich niet in te spannen en deden ook niets te veel. Tegen Livingston FC (3-2 zege) waren oprispingen de maatstaf. De echte overtuiging, daadkracht en flair waren slechts sporadisch zichtbaar.

Slutskiy stelde na afloop ‘veel wijzer te zijn geworden’. Hij sprak van een goed trainingskamp. ,,We hebben dagelijks twee keer zwaar getraind”, zei de coach. ,,Dat levert inhoud op. De enige tegenvaller is de schouderblessure van Matus Bero (schaduwspits, LL). We hopen hem snel weer terug te zien.”

Voor Vitesse wordt Excelsior nu de lakmoesproef voor de tweede helft van het seizoen. De conclusies na het trainingskamp in de Algarve.

1. Het blessurespook
Na veelvuldig bezoek in 2018 meldde het blessurespook zich ook bij Vitesse in Portugal. Iedereen was net blij dat Maikel van der Werff terugkeerde en vervolgens haakte Bero af. Een flinterdunne bezetting in de aanval – Charly Musonda en Hilary Gong zijn ook al niet beschikbaar – brengt Roy Beerens nu achter de spitsen. Martin Ødegaard geniet een vrije rol op rechts.

,,We kunnen geen blessure meer hebben”, stelt Slutskiy. ,,Achterin is concurrentie. Maar voorin hebben we nog maar weinig opties.”

2. De Russen
Vitesse heeft met de komst van de Berezoektski-broers nu vier Russen in de staf. Naar buiten toe is de sfeer uitstekend, maar in het Arnhemse kamp dreigt het gevaar van kliekjesvorming. Duidelijk is dat assistent-coach Edward Sturing moet wennen aan de nieuwe situatie.

,,We hebben er nu twee meningen bij”, analyseert Slutskiy. ,,Dat is goed voor de discussie. Iedereen is betrokken bij de trainingen, de tactiek en de speelwijze. Nicky Hofs en Edward Sturing zeker. We hebben alle kennis nodig. We gaan in de tweede helft van het seizoen de strijd aan voor de vierde plek in de eredivisie. Dat wordt een zwaar gevecht.”

3. De speelwijze
Voor succes is lef nodig. Slutskiy moet het avontuur zoeken met Vitesse. De achterban wil ook aanvallend voetbal zien. Amusement. De Rus doet er daarom verstandig aan de expertise van Sturing te gebruiken. De slotweken van het vorige seizoen, met Sturing als interim, vormen toch een blauwdruk voor succes.

,,We moeten meerdere systemen beheersen”, reageert Slutskiy. ,,Dat is soms pressing en soms terugzakken. Livingston speelde één-op-één. Met de lange bal. Daar moesten we doorheen spelen. Dat is goed opgepakt. Op detailniveau moet alles nog beter.”

4. De spitspositie
Alle ogen bij Vitesse zijn gericht op Oussama Darfalou. De spits. Tim Matavz revalideert voorlopig nog van zijn kuitbeenbreuk. De Algerijn werkt zich het snot voor de ogen, maar is ook druistig. Rendement in de aanval is het toverwoord voor een florissant jaar 2019. Vitesse heeft wel twee troeven op de flanken. Ødegaard en Bryan Linssen zorgen altijd voor dreiging.

5. De transfermarkt
De winterperiode is in voetballand lapwerk. Eerste hulp bij ongelukken. Vitesse moet nu aan de bak. Een extra aanvaller is noodzaak. Door de blessures van Musonda en Gong is de spoeling dun. Sterker; het is zelfs de vraag óf Chelsea-huurling Musonda zich dit seizoen nog wel meldt in Arnhem.

Slutskiy hoeft voorin niet veel te puzzelen. Alternatieven zijn er niet of nauwelijks.

,,We werken met een selectie van veertien, vijftien man die voor de basis in aanmerking komen. Dan kan er niet te veel tegenzitten. In de aanval is versterking nodig.”

Een rechtsback is ook gewenst, nu Khalid Karami is verhuurd aan NAC. Tegen Livingston stond Alexander Büttner een helft op rechts. Omdat Vyacheslav Karavaev rust kreeg. ,,Ik wilde spelen”, zei de Achterhoeker naderhand. ,,Maar ik denk niet dat ik nu de achtervang als rechtsback moet zijn.”

Gelderlander / foto’s SV

Hoofdsponsor: