28 juni 2020 In de media

Profvoetbal gaat dóór bij lokale corona uitbraken

De speeldagenkalender voor het profvoetbal is komend seizoen historisch flexibel. Duikt corona lokaal in breder verband op, dan kunnen wedstrijden uit de ene regio straks worden verplaatst naar een andere. Dat geldt zelfs voor trainingen.
Vrijdag heeft de KNVB de speeldagenkalender voor de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie voor het seizoen 2020/’21 kunnen afronden na gesprekken met alle betrokkenen te hebben gevoerd. In de kalender is maximale flexibiliteit nagestreefd met het oog op mogelijke interrupties door bijvoorbeeld een tweede coronagolf.

Nooit eerder bouwden de KNVB en de clubs zoveel flexibiliteit in als nu. De eredivisie houdt bijvoorbeeld zijn winterstop, maar bij afgelastingen in de eerste competitiehelft kan worden ingehaald tijdens die winterbreak.

Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal: “Corona heeft ons geleerd dat we in een nieuwe realiteit en met nieuwe onzekerheden leven. Ook bij onverwachte onderbrekingen willen we de competitie kunnen uitspelen. Hiervoor hebben we extra momenten ingebouwd waarop wedstrijden kunnen worden ingehaald. We hebben bovendien de mogelijkheid gecreëerd om uit te kunnen wijken naar andere regio’s in Nederland, mochten ergens regionale beperkingen gelden. Verder stonden vooral de wensen van de clubs en de zendgemachtigden centraal bij het opstellen van de nieuwe speeldagenkalender.”

Stel, een tweede coronagolf steekt de kop op in Brabant, de regio met de meeste profclubs, dan zou PSV – Heerenveen of Willem II – AZ bijvoorbeeld in Utrecht kunnen worden gespeeld. ,,En ook met trainen kan worden uitgeweken", zegt Bluyssen. ,,PSV of Willem II hoeft in dit voorbeeld dan niet per se ook bij FC Utrecht te trainen. De trainingslocatie kan net zo goed Kampong worden of IJsselmeervogels. Of noem een club in die buurt. Afgesproken is wel: een thuisduel op gras wordt ook elders op gras ingehaald. Over de kosten volgen nog specifiek afspraken, maar alle clubs hebben aan de voorkant gezegd: we zijn het eens met zo'n noodverhuisplan. En het is met de burgemeesters besproken. Ook uit die hoek kwam geen commentaar."

Bluyssen prijst de constructieve sfeer in de gesprekken. ,,We hebben een verantwoordelijkheid als voetbalbranche. Die voelt iedereen inmiddels wel. Je proeft: we willen met z'n allen niet nog een keer een situatie als afgelopen seizoen. Daarom is ook gezegd: mochten er onverhoopt weer problemen komen met corona, dan gaat een wedstrijd door zolang niet een heel team in quarantaine moet. Er zijn in een seizoen ook altijd spelers geblesseerd. Ook daar is iedereen het unaniem over eens.''

Zondagavond 20.00 uur wordt géén vaste speeltijd in de eredivisie. Een competitieduel op dat tijdstip (in een Europese voetbalweek) kan wel worden aangevraagd. De clubs hopen snel weer in volle stadions te spelen. De kalender is zo ingericht dat 20 van de 34 speelronden in 2021 zijn. Dat alles in de hoop dat er dan weer volle tribunes in het profvoetbal mogelijk zijn.

AD – KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: