2 oktober 2016 In de media

Profvoetbalpraat: Frans Thijssen deel II

Michel Hollander is voetballiefhebber pur sang. Voor zijn platform Profvoetbalpraat interviewde hij een van zijn voetbalhelden Frans Thijssen, oud speler (1988/91) en -trainer (1995/96) van Vitesse. Vandaag deel II in een drieluik.
De Gelderse derby

Wat maakt de Gelderse derby volgens u zo beladen? Hoe was dat in uw tijd?

Overal heb je derby’s, maar Vitesse-NEC en NEC-Vitesse zijn derby’s die altijd érg leven en beladen zijn. In mijn tijd was dat niet anders en er was toen ook al veel rivaliteit. Gezonde rivaliteit is natuurlijk prima, maar er zit altijd een groep tussen, die daar heel anders mee omgaat. Hopelijk wordt dat minder want het is te gek, dat als je in Arnhem of Nijmegen geboren bent, je iemand ‘haat’ die iets verderop woont. Het is goed dat NEC weer in de Eredivisie terug is en dat we weer deze wedstrijden krijgen, met spanning en veel aandacht. Dat is hartstikke leuk. Als iedereen het dan ook maar leuk houdt!

Ik kijk weer uit naar het volgend seizoen, want ik heb natuurlijk zowel bij Vitesse als bij NEC gespeeld. In Nijmegen is de rivaliteit denk ik groter dan in Arnhem. Ik weet niet hoe dat komt. In Arnhem moest een nieuw en groot stadion komen en dat kun je vergelijken met Chelsea in het verleden: heel veel geld en rijke suikerooms en dat waren nooit de populaire clubs. Supporters hadden liever dat Manchester United kampioen werd, dan een club die alleen maar met veel geld iedereen kan kopen of huren. Dat gevoel heerst er denk ik ook tussen NEC en Vitesse.

Buitenlandse spelers vind je overal

Wat vindt u van de negatieve aandacht die de samenwerking tussen Vitesse en Chelsea soms in de media krijgt?

Ik denk dat de negativiteit op zich wel meevalt. Het is nu wat rustiger. Natuurlijk krijgt Vitesse spelers van Chelsea en dat betekent ook dat er vanuit de jeugd minder jongens doorstromen. Maar goed, de samenwerking heeft zéker voordelen! Financieel draait het lekker en Vitesse krijgt elk seizoen talenten, waardoor je mee kan draaien bij de bovenste plaatsen. Buitenlandse spelers worden heel vaak gerelateerd aan huurlingen van Chelsea, maar meestal klopt dat niet. Buitenlandse spelers lopen er bijna bij elke club en niet alleen bij Vitesse.

Deel I gemist? Je kunt het hier lezen. Lees morgen deel III in het Frans Thijssen-drieluik op Vitesse.org.

De voorverkoop van het voetbalboek van Michel Hollander, waarin talloze interviews w.o. Edward Sturing te lezen zijn, kun je vinden op Profvoetbalpraat.nl .
 


Frans Thijssen als coach van de Vitesse Legends met zijn aanvoerder Peter Held
Profvoetbalpraat / Foto’s SV

Hoofdsponsor: