20 april 2016 In de media

PSV meest trefzeker en wint met 2-0

Vitesse heeft dinsdagavond met 2-0 van PSV verloren. Kansloos was de ploeg zeker niet, maar na de onterechte strafschop en daarmee de tweede treffer bleef de zege in Eindhoven. Mooi was weer een debutant uit de academie, Thomas Oude Kotte verving enkele minuten voor tijd Ota.
De Arnhemmers startten in het Philips Stadion met dezelfde elf als enkele dagen eerder vs Heracles Almelo. Naast de bekende gezichten aan Vitesse-zijde was ook het middenveld van PSV een feest der herkenning. De titelkandidaat begon met Pröpper, Van Ginkel en Schaars, alle drie opgeleid in Arnhem en samen goed voor 270 eredivisieduels in het geel-zwart.

Al vroeg in de wedstrijd had Denys Oliinyk de 0-1 op het scorebord moeten zetten. Na goed voorbereidend werk van Ota kon het schot van de aanvaller in de zesde minuut maar net geblokt worden. In de twaalfde minuut werd er wél gescoord, kopbal Bruma, maar drie PSV-ers stonden buitenspel waaronder de verdediger. Een minuut later lag de bal wel achter Eloy Room. Met een geplaatste bal legde Davy Pröpper de bal fraai in de verre hoek: 1-0.

Na de openingstreffer duurde het even voor er weer gevaar voor één van beide doelen was. Beide ploegen probeerden voornamelijk uit de omschakeling dreigend te worden. Bij gevaar van de Eindhovenaren, net na een half uur spelen, raakte Luuk de Jong geblesseerd na een botsing met Room. Ook Vitesse liet zich zien en een voorzet van Oliinyk kon even later ternauwernood gepareerd worden door de defensie. Het was een levendige eerste helft met veel ruimte op de prima mat in Eindhoven.

Ook na rust kwam het eerste echte gevaar weer van Vitesse. Een goede actie en voorzet van Rashica bereikte net niet de voet van Solanke. In de rebound werd de Albaniër teruggefloten wegens buitenspel terwijl de bal van Bruma afkomstig was. De Arnhemmers kwamen sterk uit de kleedkamer en de thuisploeg moest terug. Als een duveltje uit een doosje dook Pröpper echter plots voor Room op en zorgde zo weer voor geluid op de tribunes. Maar het was Vitesse dat het meest aanspraak mocht maken op een treffer. Zo was Rashica in kansrijke positie na een prima aanval, maar werd het schot weer geblokt.

PSV moest een tandje bijzetten en dat leidde na een uur spelen tot frustratie en diverse overtredingen bij de thuisploeg. In de 70e minuut kreeg PSV een doelpunt in de schoot geworpen nadat de net ingevallen Lestienne net buiten de zestien viel en een strafschop kreeg van scheidsrechter Vink. Luuk de Jong benutte het buitenkansje: 2-0. Vitesse gaf niet op en bijna was het Nakamba die in de 79e minuut de bal langs Zoet schoot. Maikel van der Werff was met een vrije trap eveneens dichtbij de aansluitingstreffer en ook Vako had vlak voor tijd meer uit zijn zelf gecreëerde kans kunnen halen. Zelfs Kevin Diks wist in de laatste actie van de wedstrijd de bal niet tegen de touwen te krijgen

Het bleef echter bij 2-0 voor PSV dat daarmee haar titelkansen behoudt. Vitesse moet in de laatste twee duels nog vol aan de bak voor deelname aan de play-offs. Tegen FC Utrecht mist de ploeg in ieder geval drie spelers door een schorsing: Diks, Van der Werff en Yeini.