27 januari 2012 In de media

PSV met hangen en wurgen naar koppositie

PSV heeft zich vrijdag met pijn en moeite naar de eerste plaats van de eredivisie geknokt. De ploeg van trainer Fred Rutten boekte in het eigen Philips Stadion een moeizame zege op subtopper Vitesse: 3-1.

Daardoor nam PSV de koppositie in ieder geval voor een dag over van AZ, dat zaterdag tegen Roda JC speelt.

De meeste aandacht in Eindhoven ging uit naar Jonathan Reis, de Braziliaanse spits die ruim een jaar geleden bij PSV zo zwaar geblesseerd raakte. De Brabantse fans namen het hun voormalige troetelkind niet in dank af dat hij een aanbod van Vitesse verkoos boven de mogelijkheid terug te keren in Eindhoven. Reis werd ontvangen met een hels fluitconcert en weinig vleiende spandoeken.

Trainer John van den Brom had geen basisplaats ingeruimd voor Reis, die vorige week tegen NEC debuteerde in het geel-zwart. Van den Brom besloot weer terug te vallen op een systeem met drie aanvallers, met Marcus Pedersen als diepe spits. De Noor kwam echter nauwelijks in het stuk voor en maakte na 65 minuten plaats voor Reis.

Met de veelbesproken Braziliaan in de ploeg ging Vitesse nog feller op jacht naar de gelijkmaker. PSV was namelijk na een half uur weliswaar op voorsprong gekomen door Tim Matavz, maar moest na rust het initiatief steeds meer aan de bezoekers laten. Reis trok zich ogenschijnlijk weinig aan van de striemende fluitconcerten als hij aan de bal was. De spits eiste direct een vrije trap op en was nadrukkelijk aanwezig.

PSV mocht het zich aanrekenen dat Vitesse steeds meer hoop kreeg op een goed resultaat in Eindhoven. Net als vorige week tegen FC Utrecht (1-1) speelde het elftal van Rutten flets. Het doelpunt van Matavz kwam dan ook niet voort uit een vloeiende aanval, maar uit de rebound van een schot van Zakaria Labyad op de vuisten van doelman Piet Velthuizen.

Vitesse was in de tweede helft een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Alexander Büttner raakte de buitenkant van de paal en Renato Ibarra stuitte op PSV-keeper Andreas Isaksson. Dries Mertens leek het duel in de 75e minuut te beslissen met de 2-0, maar het werd in de slotfase toch weer spannend door een doelpunt van Mike Havenaar. Dankzij Stanislav Manolev verzekerde PSV zich van de zege én de eerste plaats.

FcUpdate

Hoofdsponsor: