12 januari 2011 In de media

Publiekslieveling bij Vitesse

Vitesse trok het afgelopen jaar veel buitenlanders aan, maar legde ook jeugdspeler Marco van Ginkel vast. ‘Het manneke met dat huppeltje’ is populair bij de fans.


Marco van Ginkel sloot net voor zijn achttien­de verjaardag in no­vember een nieuw contract af bij Vitesse. De midden­velder uit Scherpenzeel ligt nu tot medio 2013 vast. En ook al werden na de komst van clubbaas Merab Zjordania veel spelers gehuurd en gekocht, de jeugdspeler kreeg zijn speelminuten. Dat was onder trai­ner Theo Bos zo en dat is ook zo onder zijn opvolger Albert Ferrer.

„Vlak voor de winterstop stond ik zelfs een paar keer in de basis. Ik hoop natuurlijk dat dat zo blijft. Verhuren is voor mij dan nu ook niet aan de orde. Ik wil vechten voor mijn kans.”
Van Ginkel is momenteel voor de eerste keer met de grote jongens mee naar het buitenland. „Ik ben hier vorig jaar op vakantie ge­weest. En nu ben ik er weer, als se­lectiespeler van Vitesse. Dat is best raar.”

Na zijn goal eerder dit seizoen in de Arena tegen Ajax ( 4- 2 verlies) kan Van Ginkel niet meer kapot bij de supporters. De tiener dankt zijn populariteit niet zozeer aan die ene treffer, maar vooral aan zijn interview dat daarna op televi­sie was te zien. Een jochie van am­per 17 jaar had gescoord tegen het grote Ajax en straalde. Zijn lach werkte aanstekelijk.

Datzelfde jochie maakt zo nu en dan een pittige overtreding, maar meestal komt hij ermee weg. Ook bij scheidsrechters kan Van Ginkel niets verkeerd doen. „Ik lach vrien­delijk en maak een babbeltje. Dat wil nog wel eens helpen. Ik geloof dat ik dit seizoen maar één gele kaart heb gekregen”, zegt Van Gin­kel, die ook wel ‘het manneke met dat huppeltje’ wordt genoemd. „Ik weet dat ik een apart loopje heb.

Ik ben een jaar geleden hard ge­groeid en misschien dat het daar­door komt.” Of hij beseft dat hij populair is bij de supporters? „Ik ben een open persoon en heb een open karakter. Ik voel mij ook niet meer dan an­deren. Maar of ik populair ben, dat moet je niet aan mij vragen.”

Van Ginkel weet dat de trainer vol­gend jaar met Vitesse in de Europa League wil spelen en dat er dus veel gewonnen moet worden, te beginnen op 22 januari tegenWil­lem II. „Ik hoop dat we winnen én dat ik op 27 januari slaag voor mijn rijexamen. Dan kan ik met de auto naar Arnhem komen.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: