22 november 2015 In de media

Puntendeling in Den Haag : 2-2

Vitesse heeft zondag met 2-2 gelijkgespeeld tegen ADO Den Haag. In de Hofstad kwamen de Arnhemse bezoekers twee keer op voorsprong, maar twee keer kwamen de Hagenaars langszij. Namens Vitesse scoorde Sheran Yeini en Kelvin Leerdam.
Voorafgaand aan de wedstrijd werd er één minuut stilte in acht genomen om stil te staan bij de gebeurtenissen in Parijs. Van een rustig begin was daarna geen moment sprake meer in Den Haag. Al in de tweede minuut gaf Vitesse een visitekaartje af. Dominic Solanke bleef sterk aan de bal en werd tot tweemaal toe ernstig gehinderd, maar arbiter Bas Nijhuis vond het te licht voor een penalty. In de zevende minuut was het wel raak. Yeini controleerde een lange pass van Maikel van der Werff op puntgave wijze en schoof de bal daarna beheerst binnen: 0-1. Het betekende de eerste treffer van de Israëlisch international in dienst van de geel-zwarten.

Na een kwartier spelen had Vitesse de uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Een sublieme pass van Lewis Baker sneed de Haagse verdediging open en bracht Solanke in kansrijke positie. De Engelse spits schoot net voorlangs.

De thuisploeg noteerde de eerste doelpogingen vanaf de zeventiende minuut. Oud-Vitessenaar Mike Havenaar kwam een teenlengte te kort bij een doorgeschoten bal en Kenji Gorré schoot de bal na een voorzet bij de tweede pal in de handen van Eloy Room. Na bijna een half uur spelen kwam Vitesse via een prachtige aanval in kansrijke positie. Denys Oliinyk rondde de actie via de onderkant van de lat fraai af, maar de linksbuiten stond buitenspel na een combinatie met Milot Rashica.

Kort na deze mogelijkheid sloeg ADO Den Haag toe. Schaken schoot vanaf net buiten het zestienmetergebied hard, diagonaal en buiten bereik van doelman Room in de lange hoek: 1-1. Vitesse liet het er niet bij zitten in de frisse Hofstad. Al vier minuten na de gelijkmaker schoot Vitesse zichzelf naar een tweede voorsprong. Leerdam kopte bij de tweede paal een vrije trap van Baker keurig binnen: 1-2. Voor Leerdam betekende de rake kopbal zijn eerste treffer dit seizoen en hij was daarmee al weer de elfde doelpuntenmaker voor Vitesse dit seizoen.

Beide ploegen kwamen ongewijzigd de kleedkamer uit. In de 50ste minuut hinderden Leerdam en Havenaar elkaar bij een voorzet. Scheidsrechter Nijhuis floot en wees pas na communicatie met de assistent-scheidsrechter naar de penaltystip.
Derijck benutte de omstreden stafschop: 2-2.

In de rommelige tweede helft was doelpuntenmaker Derijck dicht bij een tweede treffer, maar zijn kopbal ging over het doel. Een andere doelpuntenmaker, Yeini, zag een hard afstandsschot ook over het doel verdwijnen. Een kwartier voor tijd kopte Derijck wederom, maar dit keer stond Room uitstekend gepositioneerd.

Vlak voor tijd gaf de ingevallen Renato Ibarra een goede voorzet op Oliinyk maar de kopbal van de Oekraïner ging rakelings naast. De Arnhemmers probeerden het in de slotfase nog wel, maar kwamen net als de thuisploeg niet meer tot scoren.

Volgende week speelt Vitesse tegen provinciegenoot NEC. De Gelderse derby begint zondag 29 november om 12.30 uur. Om Arnhems trots in actie te zien in deze derby is een seizoen- of fankaart nodig om kaarten te kopen. Kaarten zijn verkrijgbaar in MijnVitesse (GelreDome) of via Vitesse.nl/online. Kaarten zijn vanaf 23,- euro (jeugd t/m 16 jaar vanaf 14,- euro) verkrijgbaar.