2 november 2013 In de media

Qazaishvili schiet Vitesse langs Ajax en aan de kop

Ajax en Vitesse streden zaterdagavond voor de eerste plaats in de Eredivisie, maar wat beide ploegen lieten zien in Amsterdam was vooral voor rust niet erg overtuigend.
Kansen waren er wel, voor de bezoekers uit Arnhem nog meer dan voor het team van coach Frank de Boer, maar gescoord werd er lange tijd niet. Pas in de slotfase werd het duel vermakelijk en de 0-1 van Valeri Qazaishvili kon niet eens verdiend genoemd worden.

 

Van tevoren was al duidelijk dat het duel tussen Ajax en Vitesse (in ieder geval voor even) een nieuwe koploper van Nederland zou opleveren. In de openingsfase kan dat beide teams echter nog niet tot grootse daden inspireren. Viktor Fischer speelde de bal in kansrijke positie te ver voor zich uit en Kolbeinn Sigthórsson kon zijn hoofd maar half achter een voorzet van Daley Blind krijgen, terwijl Vitesse niet verder kwam dan een schotje van Christian Atsu. Fischer kwam even later al wat dichter bij het doel van keeper Piet Velthuizen, maar zijn harde schot ging na terugleggen van Thulani Serero over.

Dé kans op de openingstreffer was halverwege de eerste 45 minuten echter voor de Arnhemmers; Lucas Piázon bood Mike Havenaar de mogelijkheid om van dichtbij in te schieten, maar de inzet van de lange spits kon door Christian Poulsen van de doellijn worden gehaald nadat doelman Jasper Cillessen al was gepasseerd. Pas in de slotfase van de eerste helft verscheen Ajax weer enkele malen voor Velthuizen, maar de goalie van de Arnhemmers werd niet in verlegenheid gebracht. Na een mooie aanval leverde een fraai passje van Serero een kans op voor Fischer, maar de Deen volleerde naast. Blind en Siem de Jong doken eveneens op voor het doel van de tegenstander, maar ook de linksback en de aanvoerder hadden het vizier niet helemaal op scherp staan.

Vitesse, vorig seizoen nog met 0-2 te sterk voor Ajax en daarmee gelijk de laatste opponent die in Amsterdam een competitiezege boekte, kreeg ook na de hervatting een enorme kans om op voorsprong te komen. Renato Ibarra kon helemaal alleen op Cillessen af, maar de sluitpost bleef staan toen de rechtsbuiten het met een stiftbal probeerde en kon zodoende eenvoudig redding brengen. Aan de andere kant mocht Velthuizen tweemaal niet mopperen toen ballen naast zijn doel verdwenen; dat gold voor een inzet van De Jong, maar vooral voor een kopbal van Guram Kashia.

De aanvoerder van Vitesse passeerde zijn eigen keeper bijna na een vrije trap van Fischer, maar zag tot zijn opluchting hoe hij naast kopte en dus slechts een corner weggaf. De meeste dreiging bleef via Davy Pröpper en Piazón evenwel uitgaan van de ploeg van Peter Bosz, die er als trainer nog nooit in slaagde om van Ajax te winnen. Die kwam er ditmaal wel, want invaller Qazaishvili wist kort nadat Velthuizen geweldig redde op een kopbal van De Jong de 0-1 achter Cillessen te schieten. Lasse Schöne schoot daarna nog wel een vrije trap op de paal, maar kon een Amsterdamse nederlaag niet meer afwenden.

Voetbalzone / Foto’s SV

Hoofdsponsor: