29 september 2014 In de media

Qazaishvili, een scorend erfstuk van het oude Vitesse

VI kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de zevende speelronde is dat Valeri Qazaishvili, middenvelder van Vitesse.
Het voelde naar eigen zeggen wat onwennig. Amper een half uur voor de aftrap van het competitieduel met FC Dordrecht hoorde Valeri Qazaishvili pas dat hij zou gaan spelen. De Georgische middenvelder, beter bekend onder zijn voetbalnaam Vako, nam in allerijl de basisplaats van de geblesseerde Davy Pröpper in.

Van onwennigheid was weinig te merken. Het geplaagde Vitesse speelde met FC Dordrecht en Vako werd de absolute uitblinker. De Georgiër dartelde over het Dordtse kunstgras, was constant aanspeelbaar en liet zich gelden met drie doelpunten. Een intikker, een afstandsschot én een listig stiftje. Vako liet in één wedstrijd zien over vrijwel alle facetten van het scoren te beschikken.

Niet slecht voor een erfstuk van het oude Vitesse. Het was voormalig eigenaar en landgenoot Merab Jordania die de middenvelder in 2011 naar Arnhem haalde. Vako werd één van de drie musketiers, zoals aanvoerder Guram Kashia, Giorgi Chanturia en Vako zichzelf noemden. Kashia was de geboren leider, de oudste van het stel. Een vaderfiguur voor zijn landgenoten én de Arnhemse selectie. Chanturia was de wildebras, vooral bezig met het glamourbestaan van een profvoetballer. Zijn verblijf in Arnhem werd een mislukking. Vako was de stille maar misschien wel de meest getalenteerde van de drie. Hij sprak geen woord over de grens en liet zich vooral op maandagavonden zien bij de beloften.

Juist nu iedereen in Arnhem afscheid probeert te nemen van het oude Vitesse, staat Vako op. Trainer Peter Bosz misbruikte hem eerder dit seizoen als valse spits, maar op het middenveld rendeert de Georgisch international velen malen beter. Vako is een handenbindertje, een technicus met motortje én scorend vermogen. Davy Pröpper heeft aangekondigd na dit seizoen een volgende stap te willen maken. De opvolger heeft Vitesse al in huis.
 

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: