3 december 2011 In de media

Qazaishvili droomt van Juventus

Het jonge talent is gevallen voor de ‘Oude Dame’. Valeri Qazaishvili ( 18) droomt er­van met Juventus te voetbal­len in de Champions Lea­gue. Een portret.
Valeri Qazaishvili is de nieuwste telg in de Geor­gische clan bij Vitesse. Ei­genaar Merab Jordania zag eerder al zijn landgenoten Gu­ram Kashia (23) en Giorgi Chantu­ria ( 18) debuteren in de Arnhemse ploeg. En afgelopen zondag, bij het bezoek aan FC Twente, stond daar ineens Qazaishvili in de basis. Hoogste tijd voor een introductie derhalve.

Vako, zoals zijn roepnaam luidt, kwam in de zomer naar Vitesse. Hij is geboren in Ozoergeti, een stad in westen van Georgië. Qa­zaishvili komt uit de voetbalschool van FC Saburtalo, die gelieerd is aan FC Dinamo Tbilisi. Daar speel­de hij samen met Chanturia. ‘Gio’ ging nadien naar het inter­naat van FC Barcelona, terwijl ‘Vako’ belandde bij de clubs Olim­pi Roestavi en Sioni Bolnisi, voor­dat het duo werd herenigd bij Vi­tesse. Tussendoor speelden ze al­tijd samen in de nationale jeugdse­lecties van Georgië.

„ Gio en ik kennen elkaar al sinds we tien jaar oud waren”, zegt Qa­zaishvili. „We zijn heel goede vrienden. In het begin vond ik het heel moeilijk hier in Nederland. Ik miste mijn vrienden en familie. Nu is mijn vader meestal hier. En Gio en Guram helpen me altijd. We hebben allemaal een eigen ap­partement, maar zijn altijd sa­men.”

Qazaishvili spreekt slechts een paar woorden Engels. Twee keer per week krijgt hij les. Kashia is eveneens aangeschoven. De verde­diger van Vitesse toont zich ook buiten het veld een echte aanvoer­der en is graag bereid wat vertaal­werkzaamheden te verrichten voor zijn ploeg- en landgenoot.

Via de captain laat Qazaishvili we­ten dat hij blij is in Nederland te kunnen voetballen. „Dit is mijn kans in ‘Europa’ te spelen”, zegt de tiener. „Het is mijn ambitie te spelen in de Champions league. Dat wil in de komende jaren berei­ken met Vitesse.” Qazaishvili maakte zondag als linksbuiten zijn debuut in de hoofdmacht van Vitesse. „Dat is ook mijn favoriete positie. Net als Gio ben ik een speler van acties, techniek, passing, scoren. Maar ik ben meer een werker voor het team”, aldus de rechtsbenige voet­baller. „Het was de eerste keer dat ik in zo’n ambiance, voor zoveel mensen, heb gespeeld. Het eerste kwartier heb ik verbaasd rondgeke­ken. Alles in het stadion was rood.

Wat een geweldige sfeer. Ik heb er van genoten.” Hij toont zich leergierig (‘ Ik wil al­tijd beter worden’) en dat komt goed uit, want Qazaishvili jaagt mooie dromen na. Hij is fan van Juventus, de Oude Dame. En Ju­ve- speler Alessandro Del Piero is zijn idool. Een opvallende voor­keur, aangezien de meeste tieners tegenwoordig de grote clubs in Spanje of Engeland idoleren. „Ik houd van Italiaans voetbal”, expli­ceert Vako. „Toen ik zeven, acht jaar oud was zag ik het altijd op te­levisie. In die tijd waren Juventus en Del Piero top. Ik was zelf eerst spelmaker, voordat ik linksbuiten kwam te staan. Daarom was ik gek van Del Piero en werd ik fan van Juventus. Het is mijn droom ooit bij Juventus te voetballen.”

Qazaishvili spreekt de woorden uit op zachte, bedeesde toon. Maar zijn zelfverzekerdheid is er niet minder om. Hij zegt: „ Ik had drie keer gescoord bij Jong Vitesse. Dus verdiende ik het ook te spelen te­gen FC Twente.” En: „In voetbal gaat het erom dat je in dingen gelooft. Dan kun je het ook bereiken. Ik wil iedereen laten zien, net als Gio, dat ik goed kan voetballen. Ik weet zeker dat de fans van Vitesse dan van mij gaan houden.”

Met Qazaishvili en Chanturia heeft Vitesse een fijnbesnaard Ge­orgisch duo voor de flanken. Qua karakter verschillen de twee. Chan­turia is extravert, Qazaishvili intro­vert. Of, zoals Kashia het ver­woordt: „ Gio is wat agressiever. Hij zegt: ik vermoord de verdedi­ger en dan kan hij de verdediger ook vermoorden. Vako is rustiger, serieuzer. Hij wacht op zijn kans. Gio moet je altijd coachen, pus­hen. Dat heeft Vako minder no­dig.”

De onderlinge vriendschap is er niet minder om. „Vako komt uit Ozoergeti, dat is een kleine stad. Ie­dereen in Ozoergeti is trots op hem”, zegt Chanturia, wanneer hij zich tegen het eind van het ge­sprek meldt om z’n landgenoten een lift te geven.

De Georgiërs dagen elkaar regelma­tig uit op de playstation. En bestrij­den elkaar ook op de bowling­baan. „Twee, drie keer per week gaan we bowlen”, zegt Kashia. „Wij samen, en nog een vriend. Het bowlingcentrum ligt naast een Chinees restaurant. Daar gaan we dan wat eten. En wie verliest, die moet betalen.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: