20 augustus 2019 In de media

Rabobank weert betaalde voetbalclubs als klant

Uit een intern bericht van de bank blijkt dat ze heeft besloten om geen betaald voetbalclubs als nieuwe klant te accepteren. Ook mogen Rabo-medewerkers „vanuit een potentieel belangenconflict per direct geen nieuwe bestuurs- of toezichthoudende nevenfuncties bij BVO’s [betaald voetbalorganisaties] aangaan.”

Clubs uit het betaald voetbal kunnen voortaan niet meer terecht als klant bij de Rabobank. Betaaldvoetbalorganisaties zouden "verhoogde tot onacceptabele risico's op witwassen, corruptie, fraude en andere misstanden" met zich meebrengen.

De Rabobank bevestigt het bericht en verwijst naar een onderzoek van De Nederlandsche Bank uit 2017. Daarin werd geconcludeerd dat er in de voetbalwereld duidelijke tekenen zijn van witwassen en "ander maatschappelijk onbetamelijk gedrag".

In het interne bericht zou ook staan dat medewerkers van de Rabobank geen nevenfuncties in het betaald voetbal meer mogen aannemen, om belangenverstrengeling tegen te gaan.

Businesslounge

Volgens de krant is het besluit opmerkelijk, omdat 80 procent van de profclubs in Nederland bij de Rabobank bankiert. Ook hebben veel regiokantoren van de bank een band met voetbalclubs door bijvoorbeeld een skybox in het voetbalstadion te gebruiken om hun relaties te ontvangen.

Vorige week werd bijvoorbeeld Rabobank Zuid-Limburg nog sponsor van Fortuna Sittard. Er werd daar net als bij veel andere clubs een businesslounge geopend.

Uit onderzoek van NRC blijkt verder dat de Rabobank soms druk uitoefent op bijvoorbeeld clubs die in zee willen gaan met omstreden buitenlandse investeerders. Dat zou onlangs nog zijn gebeurd bij Roda JC en FC Den Bosch.

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: