13 maart 2021 In de media

Rasmussen maakt korte metten met het ‘Bazoer-mediacircus’

In de aanloop van vorig weekend was er een incident op de Vitesse-training met Riechedly Bazoer. Hij maakte een forse charge, werd aangesproken door Letsch, kreeg kort woorden met de aanvoerder en trainer en maakte de training gewoon af met de aanzegging dat er een gesprek zou volgen. Na de training maakte Bazoer zijn excuses aan de hele selectie, aanvoerder en trainer. Bazoer werd disciplinair geschorst voor de zondagwedstrijd Vitesse – AZ (2-1), maandag en dinsdag was de selectie vrij en op hun vrije dag (dinsdag) spraken Bazoer, Letsch en Spors over het voorval. Woensdag sloot Bazoer weer aan op de training. Einde verhaal.

Niet voor de media. Die maakten er een compleet circus van. Letsch zou Bazoer willen laten spelen tegen AZ en de spelersraad zou hebben ingegrepen. Meneer Jansen van VI kwam het met veel overtuiging bij Studio Voetbal vertellen alsof hij er zelf bij was geweest. In de krant was te lezen dat de Bazoer-kwestie zou ‘dooretteren’ omdat een clubwatcher klaarblijkelijk niet op de hoogte was van de twee vrije dagen voor staf en selectie. Voor de woensdagtraining stond een recordaantal mediacircus aan journalisten en cameraploegen aangemeld, maar trokken zich bijna allemaal ook net zo snel weer terug toen bleek dat Riechedly Bazoer voor één keer de pers niet te woord zou staan. Tot zover de gecreëerde hype in Arnhem aan de Rijn. We bagatelliseren de schop en scheldpartij van Bazoer niet, maar iedereen die een beetje fanatiek op clubniveau gevoetbald heeft, weet dat een dergelijke situatie wel een keer of vier per seizoen in de hitte van een scherpe training voorkomt. Over praten, excuses aanbieden, hooguit een boete of een wedstrijdje ‘banken’ en klaar.

“Zo’n gerucht kan een spelersgroep splijten”

Ook de Vitesse-selectie en vooral de spelersraad van Vitesse hebben met verbazing kennis genomen van al de berichtgeving en vooral het feitelijke gehalte ervan. Jacob Rasmussen en aanvoerder Remko Pasveer, beiden lid van de spelersraad, gingen er vrijdag toch nog even kort op in. Maar vooral om met al die onzinberichtgeving af te rekenen.

Rasmussen: “Letsch heeft alleen even ingegrepen. En dát is de beslissing van de trainer geweest,” zo stelt de Deen klip en klaar. Hij ergert zich aan de in de media gebrachte flauwekul dat Bazoer op voorspraak van de spelersraad disciplinair is geschorst en de trainer zich om zou hebben laten praten. “Dat is absolute kolder”, klinkt het stellig uit Rasmussen’s mond. “De spelersraad werd door de trainer apart genomen. Daarna volgde een monoloog. De coach praatte, de raad luisterde. Hij nam een beslissing. Die hebben wij geaccepteerd. Hij is the boss. Dat is wat het is. Maar door de onzinberichtgeving worden mensen wel beschadigd.”

“Voor het team was de kwestie vervelend. En het was vooral vervelend voor ‘Bazzie’. Hij heeft een grens overschreden. Daarvoor is hij gestraft. Maar dan zit je thuis en lees je vreemde verhalen. Dat doet pijn.” Rasmussen laat in het midden of er sprake is van kwade opzet in de mediaberichtgeving, maar wijst wel op de morele verantwoordelijkheid die journalisten hebben in zo’n situatie en de gevolgen van onzorgvuldigheid of duimzuigerij.  “Zo’n gerucht kan een spelersgroep splijten”, deelt Rasmussen met De Gelderlander. “Ik weet niet of dat de bedoeling was”.

“Iedereen heeft een eensgezind Vitesse gezien”

De huidige Vitesse-selectie is gelukkig hecht genoeg om al die onjuiste mediaberichtgeving om te zetten in positieve energie, zo licht Rasmussen toe. “Het had gelukkig een ander effect. Dat de groep hechter wordt. Eensgezind. Tegen AZ heeft iedereen een eensgezind Vitesse gezien, denk ik.” Dat bleek aangezien Vitesse het hoog aangeschreven AZ op strijd, duelkracht en inzet versloeg en als winnaars met een welverdiende 2-1 van het veld liepen. Zonder de disciplinair geschorste Bazoer.

Vitesse-aanvoerder Remko Pasveer heeft zich woensdagavond kort uitgelaten over de kwestie-Riechedly Bazoer. “Voor mij is het heel simpel: de trainer bepaalt hoe of wat, hij heeft alles besloten”, aldus de doelman in de Vitesse Talkshow, die woensdagavond live werd gestreamd via YouTube.

De aanvoerder sprak van ‘een akkefietje’ op de training. “En that’s it. Ik heb al direct na de wedstrijd tegen AZ gezegd: de trainer heeft hem voor die wedstrijd aan de kant gezet en maandag is hij er weer. En dat is precies zo gegaan.” Presentator Kees Jansma wees Pasveer erop dat Bazoer pas later in de week aan is gesloten. “Dat klopt, we waren vrij”, lichtte Pasveer toe. Iets wat pal na een wedstrijd, als je gelijk voor een camera wordt gezet, nog niet was ingedaald. Pasveer licht de ‘voetbalmethode’ voor een trainingsvoorval nog een keer kort toe. “Dan praten we erover en de neuzen staan weer dezelfde kant op.”

Voor Vitesse is de situatie allang afgesloten. Sinds dinsdag staat de focus volledig op het volgende duel: zondag 14.30 uur in stadion De Galgenwaard tegen FC Utrecht.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: