16 augustus 2010 In de media

Reactie KNVB op overname Vitesse – update

Als reactie op de berichtgeving rondom de overname van Vitesse, laat de KNVB het volgende weten: Vitesse heeft de KNVB onlangs geïnformeerd over de voorgenomen aandelenoverdracht. Daarmee heeft Vitesse voldaan aan de meldingsplicht die voor dit soort situaties reglementair bestaat.

De club heeft vervolgens de overeenkomst met betrekking tot deze aandelenoverdracht aan de KNVB overhandigd. De bond heeft de overeenkomst bekeken en ten aanzien hiervan enkele opmerkingen gemaakt. Nadat de KNVB een aangepaste overeenkomst had ontvangen, is aangegeven dat indien men op deze voet verder gaat, de bond aanvankelijk geen bezwaren ziet.

Een uitvloeisel van deze overeenkomst is het wijzigen van de statuten. Hiervoor wordt de normale procedure gevolgd. Dit betekent dat de statuten worden getoetst aan de hand van de KNVB-reglementen. Hierbij wordt onder andere gekeken of de aandeelhouder geen aandelen houdt of betrokken is bij een andere betaaldvoetbalorganisatie.

De bond hecht eraan te benadrukken dat op dit moment ten onrechte wordt verondersteld, dat de KNVB de persoon in kwestie aan een ‘persoonlijke screening’ heeft onderworpen. Het staat voor de bond voorop de competitie sportief en ongestoord te laten verlopen. In dit verband is het van belang dat clubs een gezonde financiële basis hebben, dat betrokken personen niet aan andere clubs verbonden zijn en dat de onafhankelijkheid van de club gewaarborgd is en blijft. Het is dus niet zo dat de KNVB een onderzoek naar personen doet.

Voorts is het voorbarig te veronderstellen dat er sprake is van een definitieve ‘goedkeuring’ van de nieuwe situatie. De bond heeft op grond van de ontvangen overeenkomst kenbaar gemaakt vooralsnog geen bezwaren te hebben. De statuten met betrekking tot de nieuwe structuur moeten echter nog op basis van de reglementen worden beoordeeld. Pas daarna zal sprake zijn van een definitief oordeel van de KNVB.

KNVB

Hoofdsponsor: