16 juni 2014 In de media

Rechtbank lijkt op hand Vitesse bij miljoenenclaim

De rechtbank in Amsterdam lijkt in een kort geding waarin Vitesse en ex-eigenaar Jordania werden gedaagd op de hand van de Arnhemse voetbalclub.
Over twee weken is uitspraak over de miljoenenclaim van 6,3 miljoen euro die zakenman en voormalig adviseur Ham vordert. Zowel Vitesse als Jordania werden gedaagd. 'Maar het maakt ons niet uit van wie het geld komt', stelde de advocaat van Ham tijdens de lange zitting in Amsterdam.

Ham basseert zich op een contract uit 2010 dat is ondertekend door Jordania. Daarin zou hij meedelen in de opbrengsten van spelerstransfers. Vitesse wist niets van dat contract af. Ook zegt Ham een grote rol te hebben gespeeld bij andere zaken waar Vitesse voordeel bij had. De rechter zei tijdens de zitting dat Jordania onbevoegd was, maar dat die indruk misschien werd gewekt. De bevoegheid van het tekenen van dergelijke contracten lag bij voormalig algemeen directeur Paul van der Kraan, maar die heeft het zogeheten 'cooperation document' nooit gezien. Pas in december 2013 kwam het stuk in handen van de huidige Vitesse-directie. 'Het had het bij mij ook niet gehaald. De beloning was dermate veel. Dat was echt onacceptabel geweest', zei de door Vitesse opgeroepen Van der Kraan.

Ham nam in de tweede termijn van het kort geding de slachtoffer rol aan en liet de rechter weten 'door Vitesse buitenspel te zijn gezet.' De Amsterdamse ondernemer bracht Jordania in augustus 2010 binnen bij Vitesse en timmerde het contract waarin hij ook zou profiteren van geleverde diensten zelf in elkaar. Ham vertelde de rechtbank ook dat hij het nooit  aan anderen had laten zien, omdat hij daar de noodzaak niet van inzag.  'Ik zeg je dat Vitesse opnieuw verkocht zal worden. Daarom ook het spoedeisende belang want met wie moet ik dan procederen. Het gaat om veel geld. Ik heb jarenlang voor hem gewerkt.'

Vitesse verkocht de afgelopen jaren de spelers Büttner, Van Ginkel en Bony voor ongeveer 16 miljoen euro. Ham zou daarbij recht hebben op een 'behoorlijk' percentage van de opbrengsten en vordert nu dus 6.3 miljoen euro. De uitspraak is op 30 juni.

Omroep GLD

Hoofdsponsor: