30 oktober 2012 In de media

Recordserie Vitesse strandt thuis tegen AZ

Niet onverwacht heeft Vitesse de eerste nederlaag van het seizoen geleden in het eigen Gelre-Dome. Vlak voor tijd incasseerde de ploeg van trainer Fred Rutten, die negen duels op rij ongeslagen bleef, zondagmiddag de 1-2 van AZ.

Hoewel de winnende Alkmaarse treffer uit de lucht kwam vallen, gold dat niet voor het einde van de recordreeks. In thuisbeurten wankelde de serie al vaker. Zo won Vitesse van Feyenoord door een goal in de extra tijd. En tegen ADO Den Haag, Heracles en Hee­renveen moest de Arnhemse terug­vechten van een achterstand. Die inspanningen leverden drie gelijke spelen op.

Tegen AZ viel het muntje de ver­keerde kant op. Dat leidde tot on­vrede bij de Arnhemse fans, die in de rust en na afloop afkeurend ge­fluit lieten horen. In vijf thuis­duels verspeelde de nummer drie van Nederland liefst negen pun­ten. De vijf duels buiten Arnhem werden allemaal gewonnen.

Johann Berg Gudmundsson maak­te in de 88e minuut de winnende treffer, na een uitbraak van de van een schorsing teruggekeerde Jozy Altidore. Vitesse had een kwartier eerder via de sterke Marco van Gin­kel de 0-1 (doelpunt Roy Beerens) goed gemaakt en was op jacht naar de winst. Daarin nam de ploeg van Rutten veel risico, zon­der grote kansen te creëren.

Rutten vond na afloop dat ‘te veel spelers niet op het veld stonden’. „Als niet iedereen aanwezig is, heb­ben wij het moeilijk.” Op de vraag of er geen spelers op het veld staan die de ploeg op koers kunnen krijgen, antwoordde Rutten. „De tijd van de Van Bom­meltjes is een beetje verdwenen. Theo Janssen kan het wel, maar zat ook niet in de wedstrijd.”

Vitesse verloor drie punten op koploper FC Twente en achtervol­ger PSV in een wedstrijd die gold als een eerste test in de ‘serie van de waarheid’. Daarin staan de ko­mende weken Ajax, FC Twente, NEC en PSV op de agenda.

„Mooie affiches, waar ik naar uit­kijk”, zei Rutten. „ Zware wedstrij­den ja, maar ik denk dat Ajax ook zegt ‘oh, oh, we moeten tegen Vi­tesse’ en Twente zal ook zeggen ‘oh, we moeten naar Vitesse’.”

Rutten zelf wilde zo ver niet den­ken. „We spelen woensdag voor de beker tegen Staphorst, dat is waar we ons eerst op richten. Voor deze club vind ik het beker­toernooi heel belangrijk.”

Bij Vitesse debuteerde zondagmid­dag Chelsea-huurling Gaël Kakuta, die met zijn voorzet de 1-1 van Van Ginkel inleidde. Zo bleef een andere recordserie wel in leven. Het was de 21e achtereenvolgende eredivisiewedstrijd waarin Vitesse een doelpunt maakte.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: